Procesionaria

La processionària, un perill real per a la salut dels animals de companyia

Ens trobem al mes de novembre i molts ciutadans amb gos de Barcelona ja temen els possibles efectes de la processionària. L’existència d’aquestes erugues és una amenaça real per a la salut dels humans i dels animals, ja que el contacte amb els seus pelets pot propiciar problemes oculars, bronquials i fins i tot anafilaxi severa. Per aquest motiu, és important prevenir el risc i demanar a través de la web de l’Ajuntament de Barcelona l’ús de trampes de feromones i les vacunacions de endoteràpia per protegir el benestar dels animals.

L’eruga processionària és un animal que prolifera en els camps, jardins i boscos amb la pujada de les temperatures. Entre juliol i agost és quan les papallones de l’insecte s’aparellen i posen els ous que donaran vida a nous espècimens. El naixement de les cries s’ha avançat any rere any a Barcelona, ​​fins al punt que a finals del mes de novembre comencen a néixer les primeres plagues d’aquests animals.

L’existència de la processionària suposa un autèntic perill per a la salut dels infants i dels animals de companyia. La inhalació dels pèls d’aquesta eruga pot produir greus conseqüències com urticàries, reaccions al·lèrgiques, problemes oculars, bronquials i fins i tot la mort dels gossos i dels gats.

L’origen del nom d’aquesta classe d’erugues procedeix de la seva forma de presentació. Aquests insectes sempre van lligats els uns amb els altres, com si d’una processó es tractés. Justament la posició i el moviment dels mateixos són un gran atractiu per als nens petits i per als peluts. Gossos i gats són especialment vulnerables a aquestes larves ja que de vegades se les mengen i se les empassen, ingerint així tots els elements tòxics que contenen.

Hi ha molts símptomes que poden servir de referència per saber si el nostre animal ha estat en contacte amb una processionària. Les principals senyals d’infecció estan relacionades amb nerviosisme, picors a la boca o la inflamació de llengua, pell o cap. En moltes ocasions, l’animal pot arribar a tenir fins i tot febre. Si el propietari de l’animal visualitza algun d’aquests símptomes és recomanable acudir ràpidament al veterinari, on segurament li donaran un tractament amb corticoides.

Fins al moment es té constància de molt pocs remeis que provoquin l’aniquilació d’aquests animals. Algunes de les armes que s’empren actualment contra la processionària són accions químiques, perforació directa de les larves, trampes de feromones i vacunacions de endoteràpia.

A Barcelona hi ha un enllaç ubicat a la web de l’Ajuntament de Barcelona i de la Síndica de Greuges a través del qual es pot fer una sol·licitud d’actuació urgent sobre alguna zona concreta on es tingui constància de l’existència de processionàries. En aquest enllaç, el veí o veïna en cuestió haurà de concretar l’espai en el qual s’ha localitzat la invasió de l’eruga perquè el consistori actuï com més aviat millor a l’aniquilació de l’eruga.

https://w10.bcn.cat/StpQueixesWEB/serveisIris.docbDetall=3678&consulta=1&directo=0&i=c&tescolta=1

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *