Procesionaria

La processionària del pi, un perill real per a la salut dels gossos

Les plagues d’erugues processionàries dels pins mediterranis poden causar problemes greus en la salut dels gossos.

Segons ha pogut saber Animalados, durant les darreres setmanes s’han encès totes les alarmes a Barcelona per la presència de les primeres plagues d’erugues processionàries del pi. Aquesta mena de lepidòpter, molt comú en parcs i boscos, és una amenaça real per a la salut dels gossos, ja que el contacte amb els seus pèl·lits pot causar problemes oculars, bronquials i fins i tot anafilàxia severa.

L’eruga processionària és un animal que prolifera als camps, jardins i boscos amb la pujada de les temperatures. Entre juliol i agost és quan les papallones de l’insecte s’aparellen i ponen els ous que donaran vida a nous espècimens. El naixement de les cries s’ha avançat any rere any a Barcelona, fins al punt que a finals de novembre i desembre ja comencen a néixer les primeres plagues d’aquests animals.

Quins són els símptomes d’enverinament per processionària?

Els símptomes que poden servir de referència per saber si el nostre gos ha estat en contacte amb una processionària són nerviosisme, picors a la boca, inflamació de llengua, pell o cap. Si la persona responsable de l’animal observa algun d’aquests símptomes és recomanable anar ràpidament al veterinari, on segurament us donaran un tractament amb corticoides. Cal tenir en compte que la toxicitat d’aquestes erugues pot causar febre o fins i tot en casos extrems la mort.

De camí al centre veterinari, els experts recomanen, en la mesura que sigui possible, retirar del cos de l’animal, amb cura i amb guants els pèl·lits que ha deixat l’eruga, netejar la zona afectada amb abundant aigua calenta o tèbia i no tocar la zona afectada del gos, ja que la fricció pot alliberar més substàncies tòxiques.

Què fa l’Ajuntament de Barcelona per evitar les plagues de processionària?

Al llarg dels darrers anys, per tal d’erradicar les plagues d’eruga processionària, l’Ajuntament de Barcelona està utilitzant l’endoteràpia únicament als pins que hi ha dins de les àrees de gossos i nens. Per a les associacions de defensa animal, aquesta no és una solució efectiva, perquè si no s’aplica també l’endoteràpia als pins propers a aquestes zones, les erugues proliferen i acaben apareixent igualment a les zones d’esbarjo d’animals i nens. Així, la solució passaria per emprar aquest remei a tots els parcs de la ciutat.

L’endoteràpia és una tècnica alternativa als tractaments químics tradicionals. És un mètode de tractament fitosanitari de l’arbrat urbà amb baix impacte ambiental i mínim risc per a les persones. Aquest sistema és la solució per a plagues de pugó, aranya vermella… entre altres insectes.

Fins ara es té constància de pocs remeis efectius per a l’aniquilació de la processionària del pi. Algunes de les armes més letals que es fan servir actualment contra aquestes plagues són accions químiques, perforació directa de les larves, paranys de feromones i vacunacions d’endoteràpia.

L’origen del nom d’aquesta classe d’erugues procedeix de la forma de presentació. Aquests insectes sempre van lligats els uns amb els altres, com si fos una processó. Justament, la posició i el moviment són un gran atractiu per a nens i animals. Gossos i gats són especialment vulnerables a aquestes larves, ja que de vegades se les mengen i se les empassen, ingerint així tots els elements tòxics que contenen.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *