Zaragoza regula el funcionamiento del Centro Municipal de Protección Animal, que acoge 110 animales perdidos o abandonados

Saragossa regula el funcionament del Centre Municipal de Protecció Animal, que acull 110 animals perduts o abandonats

El Centre Municipal de Protecció Animal (CMPA) de Saragossa ha rebut 290 gossos i 127 gats en el 2020. Una quantitat molt semblant al nombre d’adopcions dutes a terme en aquest mateix any.

El Govern de Saragossa ha aprovat el primer reglament del Centre Municipal de Protecció Animal de La Cartuja, amb el qual es pretén millorar el funcionament d’aquest espai que acull els animals perduts o abandonats a la ciutat i els manté en les millors condicions higiènico-sanitàries fins a la seva adopció.

Les instal·lacions del CMPA es van estrenar en passat 1 d’abril, quan va acabar el trasllat dels animals de l’antiga gossera de Peñaflor de La Cartuja, un procés que es va produir en ple confinament domiciliari, ja que aquest servei es va mantenir com a essencial durant tot l’estat d’alarma.

Per aquestes dates, l’Ajuntament de Saragossa custodiava prop de 170 animals, davant els 110 d’ara, un descens que deixa espai per a possibles casos d’emergència, com l’acollida dels 150 cadells del viver il·legal de Maella del passat mes de juny, i que es deu en part a les campanyes d’adopció impulsades per l’Oficina de Protecció Animal. De fet, actualment les adopcions equiparen el nombre de gossos que entren al CMPA.

Per avançar cap a un millor funcionament, l’Ajuntament de Saragossa ha aprovat un nou reglament, ja que fins ara només estava regulat per l’article 16 de l’Ordenança Municipal sobre la protecció, tinença i venda d’animals. El nou text ha d’ordenar el funcionament intern, així com la recepció dels animals i les seves condicions d’allotjament. També fixarà la forma en què es faran les sortides dels animals de companyia, que pot ser en acollida, en adopció o en casos excepcionals mitjançant eutanàsia humanitària, així com la participació del voluntariat.

El reglament nou, que en la seva elaboració han col·laborat veterinaris i que concep el CMPA com un establiment públic de gestió directa, s’estructura en quatre títols, cinquanta-quatre articles, cinc disposicions addicionals i una final.

El primer dels títols regula l’entrada d’animals per diferents causes. El més freqüent és que arribin animals abandonats o perduts, però també hi ha molts en què el CMPA els custòdia de forma temporal. Per exemple, en un decomís policial, un desnonament, una síndrome de Diògenes o en una situació de maltractament animal. Un cop al CMPA, els animals són atesos pels veterinaris, que els fan un estudi per detectar possibles malalties o paràsits, els posen les vacunes necessàries i intenten localitzar als seus amos.

L’Àrea de Participació de l’Ajuntament de Saragossa vol seguir comptant amb la col·laboració dels voluntaris i, per això, el reglament recull expressament les seves funcions, establint una formació específica per al maneig dels animals.

Els voluntaris, després de superar el curs inicial, podran participar en les activitats i en els programes d’actuació amb els animals. “Amb la seva dedicació desinteressada, els voluntaris són de gran ajuda per als professionals del CMPA i fan una estupenda tasca”, ha comentat el conseller Javier Rodrigo.

L’aposta de l’Àrea de Participació per millorar el benestar animal es plasma també en els pressupostos municipals, que inclouen una partida de 600.000 euros per acabar les instal·lacions, al que cal sumar una de 80.000 euros, un 23% més que el 2020, per a equipament.

En l’últim any, el CMPA ha rebut 290 gossos i 127 gats, a més d’una au i una cabra, això suposa un 37% menys que l’any anterior, degut en part a l’aturada de l’activitat provocada per la pandèmia i a una major conscienciació de la ciutadania, cada vegada més reticent a abandonar als seus animals de companyia.

L’entrada d’animals al CMPA coincideix pràcticament amb el nombre d’animals que surten en adopció. De fet, el 2020 es van adoptar 225 gossos, 118 gats, una cabra i sis petits mamífers. “Això vol dir que s’adopten pràcticament en la mateixa proporció que entren”, ha apuntat Alícia Serrano, cap de l’Oficina de Protecció Animal.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *