Arriben els rucs al Parc Natural de Collserola amb l’objectiu de reduir el risc d’incendis

Es tracta d’una prova pilot que es desenvoluparà a la finca de Can Domènech com a mesura de millora de la biodiversitat i de prevenció d’incendis forestals.

El Parc Natural de Collserola ha comunicat que s’inicia una prova pilot de pastura amb rucs al bosc, concretament a la finca de Can Domènech, per tal de contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i prevenció d’incendis. Aquesta iniciativa impulsada per la pagesia de Collserola compta amb el suport del Consorci del Parc Natural.

La massa boscosa continuada de Collserola representa un risc major en cas d’incendi a la serra, per tant, la recuperació planificada d’espais oberts que generin discontinuïtat en el paisatge boscós és una gran eina de prevenció. Aquest és per tant el principal objectiu d’aquesta prova pilot.

La pastura amb rucs pretén ser una eina més en la recuperació d’espais oberts i la gestió agroforestal, sobretot en zones estratègiques, complementària a la feina que ja fan els 25 projectes agrícoles i els 4 ramats permanents que viuen i treballen a Collserola a més de la gestió agroforestal que fa el Consorci del Parc (CPNSC).

Des de l’any 1956 s’ha perdut un 72% de la superfície agrícola de Collserola

Des de l’any 1956, s’ha perdut un 72% de la superfície agrícola al Parc de Collserola causada per la disminució del nombre de pagesos i pageses, igual que ha passat a la resta de Catalunya i que suposa una pèrdua de producció d’aliments a nivell local, de capacitat de gestió del territori, de biodiversitat i de multitud de serveis ecosistèmics que la pagesia brinda a la societat.

Per això, l’eina més eficaç per la prevenció d’incendis a llarg termini és el consum de producte local agroramader per tal que aquestes petites i mitjanes finques siguin viables i la pagesia rebi una remuneració justa per la seva feina.

El projecte ha estat impulsat per Paul Domènech, pagès de Collserola, amb l’ajut del programa Alimentem Collserola amb l’objectiu d’obrir espais oberts en zones del Parc on no es pot fer agricultura o que son massa tancades per a que hi entri un ramat de cabres o ovelles. Es tracta d’un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar rotant pels diferents espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc, sota vigilància i cura de la pagesia.

Els rucs que han arribat a la finca de Can Domènech provenen de decomisos

Els rucs que actualment han arribat a la finca de Can Domènech provenen de decomisos. El seu propietari, en Marc Arcarons, treballa per foment de la silvopastura des de Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa. La silvopastura és una pràctica cada cop més habitual que consisteix en combinar forestació i pasturatge d’animals d’una manera mútuament beneficiosa.

En el disseny de la prova pilot també hi han participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). En la construcció del tancat, que ha estat una tasca complicada per les característiques del terreny, hi ha participat un bon nombre de voluntaris de l’Associació Collserola Paisatge Viu. El tancat s’ha finançat parcialment amb una Subvenció pels espais naturals de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *