El Zoo de Barcelona impulsa el primer banc biològic d’Espanya per la conservació de la biodiversitat

La Fundació Barcelona Zoo crea el BioBanc per la conservació, el banc de teixits i de cèl·lules d’animals referent del sud d’Europa.

Més de 30.000 espècies d’animals estan actualment en perill d’extinció, segons determina la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una xifra que creix ant rere any. Davant aquesta situació, la Fundació Barcelona Zoo ha impulsat el projecte BioBanc per la conservació, un projecte integral per preservar biomaterial i cèl·lules viables, i per facilitar l’estudi d’animals d’una manera menys invasiva, prioritzant una recerca que contribueixi a la conservació de les espècies ara i en un futur.

El BioBanc s’ha desenvolupat per abordar la necessitat de proporcionar un recurs sostenible de mostres per a la investigació genètica i genòmica d’espècies animals. La necessària recerca, es veu limitada, tant amb animals en captivitat com en l’entorn natural pel problema de disposar de permisos. Per tant, hi ha una necessitat clara de posar a disposició dels investigadors de manera responsable mostres moleculars i genòmiques que s’han recollit sense afectar al benestar dels animals.

Amb aquest projecte, la Fundació Barcelona Zoo vol homogeneïtzar de manera eficient les mostres de teixits i cèl·lules d’espècies animals, que s’han anat recollint fins ara, especialment aquelles que estan en perill d’extinció, no només del Zoo de Barcelona sinó d’altres fonts. Això facilitarà un ús responsable i sostenible de les mostres per una àmplia gamma d’aplicacions que milloraran la investigació fonamental i la conservació d’espècies en perill d’extinció, gràcies al coneixement dels problemes als ecosistemes o el seguiment de les poblacions.

Els objectius de BioBanc són:

-La conservació de tota mena de teixits animals, prioritzant els neuronals i els implicats en la reproducció.

-La creació de línies viables cel·lulars i la creació de línies de cèl·lules mare.

-L’ús de tecnologia de reproducció in vitro.

-La histologia, estudi de l’estructura microscòpica de material biològic i citometria per l’estudi de les cèl·lules de la sang.

-La completa caracterització molecular de les espècies és amenaçades.

El projecte està organitzat al voltant de dues seus, de manera no exclusiva: un Banc de teixits i gàmetes viables a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) y un Banc de línies cel·lulars, anomenat CryoZoo, a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE). La iniciativa neix amb una clara vocació internacional i l’ambició d’esdevenir un centre de referència europea, especialment en el context del sud del continent.

Es tracta d’un projecte totalment alineat amb els objectius del Nou Model del Zoo de Barcelona, aprovat el 2019, amb l’educació, la recerca i la conservació com a eixos estratègics. D’aquesta manera, es dona un impuls al treball a favor de la preservació de la biodiversitat, sobretot e les espècies amenaçades, i situa la recerca en una posició prioritària de la seva activitat. A partir de les directrius del Nou Model de Zoo, s’ha fet una reformulació del treball amb teixits i cèl·lules, ampliant i potenciant la infraestructura del banc biològic per adaptar-se als nous reptes en l’àmbit de la recerca.

El BioBanc permet a la comunitat científica d’interès tenir accés a material de qualitat, contribuint en la millora del coneixement que l’ésser humà té sobre les espècies animals i en el desenvolupament de tècniques, instruments o noves tecnologies que permetin enriquir la consciència i la recerca en el domini de la ciència animal, sobretot donant resposta a la pèrdua de biodiversitat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *