Capten imatges després de més de 50 anys del mamífer carnívor més amenaçat de la fauna de Catalunya

Fa més de 50 anys que no es detectava la presència d’aquesta espècie en perill d’extinció a Catalunya.

Fet històric a Catalunya. El passat mes de juny es va captar per primera vegada en més de 50 anys una imatges que evidencien la presència d’un exemplar de turó europeu a la Vall D’Aran. Aquest animal, també conegut com a fura salvatge, és un carnívor poc conegut i actualment molt amenaçat a la Península Ibèrica que va tenir molta presència a Catalunya fins a mitjans del segle XX.

L’enregistrament de les imatge s’emmarca en el projecte de seguiment de mesocarnívors que estan duent a terme el Grup Felis de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la Fundació Barcelona Zoo, i que a la Vall d’Aran compta amb el suport del Consell General de l’Aran i la col·laboració de voluntaris de l’Associació Aran pera Natura. Aquí podeu observar el vídeo del turó a la Vall d’Aran:

Per poder portar a terme aquest projecte s’han establerts més d’una trentena d’estacions de seguiment a diferents punts del territori català i cadascuna d’elles disposa de 12 càmeres de parany fotogràfic. Les imatges han estat captades en una parcel·la de la Fundació Barcelona Zoo que disposa d’una d’aquestes càmeres. La darrera constància d’aquesta espècie amenaçada en aquesta zona del Pirineu és dels anys 60.

El turó europeu, una espècie amenaçada a Catalunya

EL turó europeu està classificat com a espècie en perill d’extinció segons el nou Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. Aquesta és la màxima categoria d’amenaça que contempla el catàleg i, per tant, el situa com el mamífer carnívor més amenaçat de la fauna de Catalunya.

Durant els darrers 30 anys, la població d’aquesta espècie i la seva àrea de distribució s’ha reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual, en què el turó habita únicament en alguns punts de les comarques de Girona, a les planes de l’Alt i Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter, a la comarca del Ripollès.

Partint d’aquesta situació, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Barcelona Zoo i l’Associació Trenca van fundar l’any 2018 el projecte TuroCat, amb l’objectiu de revertir una situació que apropa el turó a la seva extinció a Catalunya.

Un dels objectius principals d’aquest projecte és la reintroducció d’aquesta espècie amenaçada a zones on ha desaparegut, així com el seu reforç poblacional a àrees on encara hi ha individus. El projecte TuroCat es nodreix del seguiment de mamífers que es fan dins del marc d’altres projectes com el programa de seguiment de mesocarnívors del Grup Felis.

La Fundació Barcelona Zoo posa en marxa equips multidisciplinaris amb l’objectiu de planificar i realitzar projectes de conservació ex situ (EEP) i en el propi medi, amb la col·laboració de centres de recerca, administracions, ONG de referència i la comunitat científica. Projectes com els de la reintroducció del turó, el tritó o el ferreret avalen aquesta trajectòria.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *