Condemnat per tres delictes de maltractament animal després d’encoratjar els seus gossos a matar els gats d’una colònia felina de Barcelona

El Jutjat Penal número 1 de Barcelona ha dictat sentència contra el propietari de diversos gossos com a autor de tres delictes de maltractament animal previstos a la redacció anterior de l’article 337 del Codi Penal. La persona condemnada estava acusada de la mort de quatre gats de la colònia felina de l’Espigó de la Barceloneta (Barcelona), gestionada per l’Associació Gats de l’Espigó.

La sentència ha condemnat l’autor de tres delictes de maltractament animal a la pena de presó de sis mesos per cada delicte, així com inhabilitació per exercir la professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals, així com per a la seva tinença.

A més, el condemnat haurà d’indemnitzar l’Ajuntament de Barcelona pels danys i perjudicis ocasionats, ja que es tractava d’una colònia felina amb subvenció per part d’aquesta Administració. També haurà d’indemnitzar l’Associació Gats de l’Espigó per la quantia de 2.041€ pels danys morals ocasionats.

“Els Mossos volien impedir que poséssim la denúncia dient que es tractava de baralles entre animals”

En declaracions a Animalados, l’Associació Gats de l’Espigó ha celebrat la sentència del Jutjat: “Arribar a judici i que es reconegui judicialment i públicament el maltractament animal és un gran avenç, sens dubte. Només cal recordar les dificultats que hem tingut per interposar la denúncia el desembre del 2019 quan els Mossos ens volien impedir posar-la dient que es tractava de baralles entre animals i que els fets no eren denunciables”.

Tot i això, des de l’associació se senten defraudats després de veure que en judici “els problemes de salut, la situació financera i l’edat de l’acusat van prendre importància. Ens va fer la sensació que, en els casos de maltractament animal, l’humà està per sobre dels animals, traient importància als fets i les seves consciències”, expliquen.

El condemnat va incitar els gossos perquè ataquessin els gats de la colònia

Els fets van tenir lloc el 15 de desembre del 2019, quan la persona ara condemnada es trobava en companyia dels seus cinc gossos sense lligar i sense morrió a l’espigó situat a la platja de Sant Sebastià, a la Barceloneta. Cap a la una de la matinada, aquesta persona va encoratjar els gossos perquè ataquessin els gats que es trobaven en aquesta zona, tots ells pertanyents a la colònia felina de l’Espigó de la Barceloneta. A conseqüència de les ordres del seu amo, els gossos van atacar i van caçar els gats, provocant la mort d’un d’ells.

Durant els dies posteriors, sobre la mateixa hora i a la mateixa zona, la persona condemnada, de nou acompanyada dels seus cinc gossos sense lligar i sense morrió, va tornar a repetir els mateixos fets, provocant que els seus gossos ataquessin i cacessin de nou als gats de la colònia i causant la mort de dos felins més.

Finalment, els voluntaris de l’Associació Gats de l’Espigó de la Barceloneta van localitzar un total de quatre cadàvers de gat, tots ells presentaven als seus cossos diferents mossegades de gos. Tot i això, el condemnat, a l’acte del judici, només va reconèixer els fets respecte a la mort de tres dels gats.

“Nosaltres en el moment dels fets ens vam veure desorientats i en estat de xoc. Fins avui evitem passar per l’Espigó de la Barceloneta perquè ens envaeixen tristes imatges de gats perseguits i destrossats a la platja i a les roques per culpa d’una bandada de gossos furiosos”, confessen des de l’Associació Gats de l’Espigó de la Barceloneta.

Una sentència molt rellevant en l’àmbit de la defensa dels animals

Després de la denúncia per part de l’Associació Gats de l’Espigó de la Barceloneta el 2019 i després de tenir coneixement dels fets, el febrer del 2020, Cristina Bécares, advocada i mediadora experta en Dret Animal, es va personar com a acusació particular als Jutjats de Barcelona. Després de dur a terme la instrucció del procediment, el setembre del 2021 van presentar escrit d’acusació.

Com a acusació particular, Cristina Bécares, va sol·licitar una condemna per quatre delictes de maltractament animal, amb resultat de mort i sol·licitant per cadascun un total de 18 mesos de presó, inhabilitació especial de quatre anys i responsabilitat civil per danys morals. Finalment, la sentència ha condemnat el responsable com a autor de tres delictes de maltractament animal.

“Es tracta d’una sentència molt important en l’àmbit de la defensa dels animals, tota vegada que habitualment la mort de més d’un animal es condemna com un delicte continuat, però en aquest cas s’ha aconseguit individualitzar la condemna per cadascun dels gats. Son poques les resolucions judicials en aquest sentit, motiu pel qual, des de l’Associació es destaca la importància d’aquesta”, comenten des de l’acusació particular dirigida per l’advocada especialitzada en Dret Animal, Cristina Bécares.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *