Rescatats més de 400 animals de companyia d’una xarxa de comerç il·legal que connectava Espanya, Andorra i països de l’Est d’Europa

Operatiu històric de quatre cossos policials units contra el maltractament animal

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, han detingut 13 persones i han rescatat més de 400 animals a la primera operació conjunta de quatre cossos policials. Es tracta d’un dels operatius més importants contra el maltractament animal, l’intrusisme laboral, estafa, falsedat de documents i blanqueig de capitals.

L’operació ha aconseguit frenar l’activitat delictiva d’una xarxa de comerç il·legal d’animals de companyia que connectava Madrid, Barcelona, Andorra i països de l’Est d’Europa, lloc d’origen d’alguns d’aquests animals. El rescat dels animals ha estat possible en gran mesura a la col·laboració dels ajuntaments afectats, dels col·legis de veterinaris de Catalunya i Madrid, l’Àrea de Protecció Animal de la Comunitat de Madrid, de l’Oficina de Protecció d’Animals de Barcelona, així com de diferents associacions i protectores.

La investigació es va iniciar a finals de l’any 2020 arran de diverses denúncies realitzades a l’Oficina de Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona per presumptes irregularitats amb les condicions dels animals que es venien a un establiment ubicat al centre de la ciutat. Això va motivar la inspecció administrativa d’aquest establiment per part de tècnics de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana, localitzant 33 gossos malalts.

Maltractament animal sistemàtic i comercialització il·legal

A la investigació desenvolupada van evidenciar maltractament animal i manca de cures en els animals, situació que estava provocant la mort d’algun d’ells. A més, les seves cartilles sanitàries i passaports de viatge presentaven anomalies evidents, cosa que acreditava un exercici sistemàtic de manipulació del contingut.

Els agents de la policia també van constatar anomalies en el transport, en el tracte que se’ls proporcionava en destí i en la comercialització, detectant la presumpta comissió dels delictes de maltractament animal, usurpació de funcions, falsedat documental i estada.

Amb l’avenç de la investigació, es va comprovar que tant Guàrdia Civil com Policia Nacional estaven duent a terme cerques relacionades directament amb aquestes pràctiques il·legals. Va ser a partir d’aquell moment quan es va crear, per primer cop, un equip conjunt de recerca dels quatre cossos policials liderats pel Jutjat número 23 de Barcelona i la Fiscalia Provincial especialitzada en medi ambient.

Transport d’animals en espais reduïts i sense ventilació

Els agents van detectar que l’organització es valia de diferents mètodes per aconseguir els animals. O bé mitjançant la importació intracomunitària des de països d’Europa de l’Est, oa través de la cria a centres il·legals administrats pels mateixos investigats, o bé amb la compra il·legal d’animals per xarxes socials.

El transport dels animals es feia normalment per carretera, en vehicles amb espai reduït i deficient ventilació i en trajectes llargs de fins a 20 hores de desplaçament. A això cal sumar-hi també la manca de llum i de cures higienicosanitàries, així com l’absència d’empapadors o serradures suficients per absorbir les necessitats fisiològiques dels animals.

Les condicions deficients, tant en el transport com en el maneig dels cadells, propiciaven el desenvolupament de malalties infectocontagioses en algun dels animals, cosa que provocava el contagi d’aquestes entre la resta dels animals transportats.

Establiments en pèssimes condicions higienicosanitàries

Posteriorment, les pèssimes condicions dels establiments de venda agreujaven la situació produint el contagi de la resta d’animals que es trobaven a les botigues. A causa d’això, els índexs de morbiditat i mortalitat en aquests establiments eren molt elevats.

Tots els animals disponibles es destinaven a la venda, independentment que estiguessin sans, malalts o incubant malalties infectocontagioses. Això provocava, moltes vegades, que al cap de poc temps de la venda l’animal manifestés o desenvolupés la malaltia.

Clíniques veterinàries involucrades en el maltractament animal

Segons explica la Policia Nacional, existia, de forma integrada a l’organització criminal, una veterinària que facilitava els seus coneixements i la seva firma per donar una imatge de fiabilitat suficient amb què poder garantir que els animals es venien en bones condicions. Aquesta assessorava la resta de components de l’organització sobre com ocultar o dissimular registres i/o altres aspectes tècnics en els controls i/o inspeccions de les administracions competents.

Les clíniques que estaven sota el control dels investigats, amb la intencionalitat d’enganyar els clients i les administracions públiques, cometien de manera habitual i continuada infraccions relacionades amb la gestió de la documentació associada als animals. D’aquesta manera, camuflaven el veritable origen de les malalties i malalties desenvolupades quan els cadells ja estaven sota la custòdia dels compradors.

Finalment, el 20 de setembre passat els agents van explotar l’operació amb la pràctica de 12 entrades i registres i l’arrest de 13 persones. Així mateix, es van rescatar més de 400 animals, principalment cadells de gossos i gats de races d’alta cotització al mercat actual.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *