El Parlament votarà l’abolició dels bous embolats i capllaçats a Catalunya

La plataforma Prou Correbous demana valentia als partits polítics i que rebutgin l’esmena de PP i VOX, únics partits que estan en contra de l’abolició dels espectacles amb bous més cruels de Catalunya.

Demà 25 d’octubre és un dia clau pel benestar animal a Catalunya. Durant el ple de dimecres, el Parlament debatrà sobre el futur dels espectables amb bous. Els partits polítics En Comú Podem i la CUP van propulsar una proposició de llei, impulsada per la Plataforma Prou Correbous, per eliminar els bous embolats, els bous capllaçats i els bous a la platja.

Els grups parlamentaris de la CUP i En Comú Podem van registrar el 7 d’abril de 2022 al Parlament una proposició de llei per eliminar les modalitats més agressives de correbous. Aquesta proposta planeja modificar la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, eliminant les tres modalitats del segon articles de la norma, concretament la modalitat de bou embolat, el bou capllaçats i el bou a la platja.

Davant aquesta possibilitat, des de l’ONG Prou Correbous asseguren que estan contacte amb els diferents grups parlamentaris per tal d’assegurar que rebutgin durant el ple l’esmena de PP i VOX, els únics partits polítics que han presentat esmenes a la totalitat contra aquesta proposició de llei que pretén acabar amb els espectacles amb bous més cruels de Catalunya.

Des de les entitats que integren Prou Correbous es mostren “confiades que l’esmena de PP i VOX no tirarà endavant, ja que aprovar-la significaria vetar un debat sa i necessari” i perquè a més, en el cas que la proposició de llei finalment fos aprovada, no vetaria la totalitat de correbous a Catalunya, sinó només les modalitats més violentes i perilloses”.

Des de la Plataforma Prou Correbous asseguren que “dels 450 actes amb bous que es fan cada any a Catalunya, aproximadament 160 són bous embolats i una cinquantena són bous capllaçats.

Abolició dels bous a la platja i els bous a la mar

Els bous a la platja fa molts anys que ja es van deixar de celebrar per problemes sanitaris, i els bous a la mar van deixar-se de fer després que el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona ordenés a la Generalitat obrir un expedient sancionador als organitzadors dels bous al mar celebrats a l’Ampolla (Baix Ebre) l’estiu del 2013 per maltractament animal i vulneració de la normativa. Es tractava de fer caure els bous a l’aigua per rescatar-los des d’una embarcació amb una soga lligada al coll o a les banyes i tornar l’animal a terra ferma per continuar amb l’espectacle.

Abolició dels bous embolats

Un dels objectius històrics de les entitats de protecció animal a Catalunya ha sigut la d’acabar amb els bous embolats, per l’extrema crueltat a la qual, asseguren, són sotmesos. Expliquen que en aquesta modalitat es cap lliga als animals i se’ls immobilitza de forma brutal contra un piló de fusta.

Les entitats apunten que és molt habitual que durant l’embolada el bou pateixi caigudes, brusques estrebades de cap, o que el bou s’emboliqui amb la corda, quedant immobilitzat per les potes o mal situat enfront del piló, per la qual cosa el procés moltes vegades acaba sent encara més llarg i angoixant per a l’animal.

Un cop immobilitzat, se’l subjecta a les banyes uns ferratges de metall en els extrems del qual es col·loquen unes boles impregnades amb una substància inflamable, capaç de mantenir el foc cremant durant un temps prolongat d’uns 20 minuts. A continuació es calen amb foc aquestes boles i es talla la corda que el subjecta, perquè el bou sigui incitat a envestir dins de places portàtils o per carrers delimitats del poble.

Des de Prou Correbous asseguren que els danys que provoca embolar un bou poden posar en risc la vida d’aquests animals, a més d’implicar lesions físiques i estrès. Una part d’aquests animals són directament enviats a l’escorxador després de l ́espectacle, ja que a vegades les penyes taurines compren bous salvatges i després de l’espectacle els envien a l’escorxador.

Abolició dels bous capllaçats

Una altra modalitat polèmica, tot i que molt menys nombrosa, és la del bou capllaçat, que consisteix en la solta d’un bou amb dues sogues lligades al seu cap per a poder controlar els seus moviments i envestides. Des de la plataforma Prou Correbous expliquen que el patiment en aquesta modalitat s’accentua per l’esgotament dels bous, en ser portats fins als límits de la seva capacitat aeròbica durant aproximadament 30 a 50 minuts.

La plataforma informa que en tots els festejos es pot apreciar com, al cap de poc de començar, els animals recorren a la respiració abdominal amb la boca oberta, la llengua fora i una profusa salivació. En moltes ocasions, els bous no poden acabar el recorregut, i el camió ha d’anar a buscar-los fins on hagin arribat.

Per acabar, Prou Correbous especifica que la calor dels mesos d’estiu, la fam i la set aguditzen el seu patiment, fins a tal punt que a vegades han arribat a morir bous dins dels camions, o no han pogut aguantar el recorregut fins al final, quedant exhaustos i negant-se a avançar.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *