“El patiment dels centenars de gossos i gats de la gossera de Barcelona és inacceptable”

Les entitats de protecció i defensa dels animals denuncien l’amuntegament i les condicions extremes en què malviuen els animals del CAACB i demanen la destitució de l’actual responsable.

La situació del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) és insostenible. La vigent vaga de treballadors de la gossera de Barcelona (que suma ja més de cinquanta dies) no és més que un dels nombrosos problemes que envaeix un equipament de l’Ajuntament que hauria de garantir el benestar dels animals i que, des de fa uns quants anys, està generant tot el contrari del que hauria de ser: animals que es passen tres dies o més sense sortir a passejar, infraestructures petites i obsoletes, treballadors en vaga, manca de personal, voluntariat dividit i enfrontat… una sèrie de conflictes que tenen com a principals víctimes els gossos i gats que viuen al centre.

Davant d’aquesta situació tensa i extrema, després d’una sessió extraordinària del Consell de Convivència i Protecció dels Animals, algunes entitats de protecció i defensa dels animals i la natura han denunciat l’amuntegament i les condicions extremes en què viuen els animals al CAACB, així com el menysteniment a voluntaris i treballadors.

A conseqüència de les queixes de les associacions que formen part del programa de voluntariat i els treballadors per la mala gestió, així com per la manca de transparència de les persones que dirigeixen i gestionen el CAACB, algunes entitats del Consell (AVDA BCN, DEPANA, Espai Gos Barcelona, Plataforma Gatera Ja!, Udols, Associació Animalista Libera! i Associació per la Protecció dels GPPS) han decidit prendre accions immediates.

Aquestes entitats han publicat una Carta Oberta per la Millora de la Gestió del CAACB on destaquen diversos punts crítics que requereixen una atenció urgent per garantir el benestar dels animals i millorar el funcionament del centre.

“Els animals estan sent víctimes d’experiències negatives que estan afectant la seva salut física i emocional”

Les entitats signants d’aquesta Carta Oberta asseguren que “els animals del CAACB estan sent víctimes quotidianament  d’experiències negatives que estan afectant de forma preocupant tant la seva salut física com emocional”. A més, afegeixen que “el patiment dels centenars de gats i gossos que passen per les instal·lacions de la gossera és inacceptable”.

La Carta, dirigida als responsables de l’Ajuntament de Barcelona, subratlla la necessitat “d’una responsabilitat col·lectiva i una prioritat de la societat per al benestar dels animals de la qual l’administració n’ha de ser exemple”. A més, les entitats insten al consistori a implementar les propostes de la Carta abans de la fi del mes de gener de 2024.

Aquestes són les propostes presentades a la Carta Oberta per part de les entitats:

1. Destitució de l’actual responsable del CAAC i contractació d’un professional altament qualificat en benestar animal i gestió d’equips humans per liderar una transformació significativa.

2. Enfocament integral en el benestar animal, els drets dels animals i la promoció d’iniciatives divulgatives per sensibilitzar la comunitat.

3. Lideratge democràtic basat en l’acompanyament i l’escolta activa que actuï com a suport per als treballadors i voluntaris, demostrant la capacitat d’escoltar, dialogar i oferir directives clares i equitatives, mitjançant la generació d’espais de participació reals.

4. Implementació de programes de formació continuada per mantenir al personal i voluntaris actualitzats en les pràctiques més avançades de benestar animal.

5. Gestió transparent i democràtica amb la participació activa de tot l’equip humà del centre en la presa de decisions i supervisió del CAAC, que ha d’incloure una revisió de protocol-base d’acció voluntària en els termes més amplis previstos per la Llei de Voluntariat per tal d’establir una relació més horitzontal entre les entitats i l’administració.

6. Compromís d’assignar recursos financers i tècnics adequats per garantir la salut i el benestar dels animals acollits.

7. Promoció de l’adopció responsable amb implicació de tot l’equip humà del centre per fomentar l’adopció de qualitat amb seguiment i acompanyament a les famílies adoptants.

8. Implementació d’un sistema de recollida d’indicadors públics de tots els casos de retorn, eutanàsies, acollides, desplaçaments i defuncions, amb un informe de transparència accessible a tot el personal del centre que inclogui les motivacions i una anàlisi crític amb propostes de millora.

9. Reparació dels danys morals infringits a les persones de l’Associació per a la Defensa dels GPP que van promoure la celebració del Plenari extraordinari del Consell Municipal de Convivència, degut a la mala praxi i les irregularitats comeses per la responsable del centre.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *