“Els gats, visquin o no dins una casa, són sempre domèstics i de companyia”

Desenes d’amants dels gats de carrer es van actualitzar el cap de setmana passat en legislació, veterinària i comportament. La cinquena edició de les Jornades Felines Andaluses de Còrdova significa un retorn parcial a la presencialitat de la comunitat d’experts. “Prevenció, protecció i persecució són les tres accions que s’han d’incorporar a les lleis i les pràctiques de benestar animal”, va declarar Pilar de Lara, Jutgessa ponent a l’esdeveniment.

Les cinquenes jornades felines andaluses han convertit Còrdova en l’epicentre de la protecció animal just el dia que el Consell de Ministres tirava endavant la Llei de Drets dels Animals. Centenars de persones, de manera presencial o telemàtica, han estat testimonis de la consolidació de la ciutat com a exemple de transformació cap a una gestió ètica de la població felina.

Els gats de colònies controlades llueixen una marca a l’orella

Aquest darrer any es veuen menys gats a la ciutat i els que es veuen tenen bon aspecte i llueixen una marca a l’orella: això vol dir que pertanyen a una colònia controlada. Personal voluntari, format i acreditat es preocupa per afavorir les millors condicions possibles a través del programa CER de captura, esterilització i retorn.

Mercedes Vara, coordinadora local de FdCats i organitzadora de la jornada, es mostra molt agraïda per l’excel·lència de les ponències i l’acollida del públic, fins i tot en aquesta edició encara afectada per l’amenaça pandèmica. “Els experts deixen clar que els gats, visquin o no dins una casa, són sempre domèstics i de companyia. Ens hem d’ocupar especialment dels gats de carrer, s’han de protegir mentre les colònies es fan petites de manera natural. S’ha de prevenir l’abandonamnet i el maltractament, i si no s’ha aconseguit, s’ha de sancionar”.

Cinquena edició de les Jornades Felines Andaluses celebrades a Còrdova

L’alcalde de Còrdova, José María Bellido, ha reafirmat la seva aposta pel diàleg i la col·laboració entre l’administració, les entitats i el col·legi de veterinaris, que són un èxit a nivell nacional i internacional. Agnés Dufau, presidenta de FdCats i Premi Internacional en Benestar Animal, va recordar la necessitat de retolar en diversos idiomes els espais gestionats, perquè ha pogut palpar l’interès i el gust dels turistes davant dels gats cordovesos com un atractiu afegit a la ciutat.

Les aportacions de l’expert biològic John Boone i el catedràtic Octavio Pérez sobre la qüestió dels gats i la biodiversitat han aclarit la necessitat de cenyir-se als coneixements rigorosos i a la investigació científica per damunt dels bulls i els prejudicis.

Ruth Manzanares, experta en comportament felí, seguida de la veterinària cordovesa Ana Sánchez i el veterinari Albert Lloret han sumat coneixements específics del seu camp a l’audiència. Borja Sanjuan, de Vides de Gat de Madrid, i Mari Ángeles Merina, per la FAPAC, han insistit en la importància de minimitzar l’estrès en el maneig dels gats, vetllar per la seguretat, ser prudent i comprometre’s permanentment amb la formació.

Amants dels gats de carrer i dels animals van gaudir de les Jornades

Pilar de Lara, jutgessa membre d’Intercids, ha donat resposta a la pregunta sobre el grau de protecció que ofereixen els textos legislatius. La seva ponència ha estat ben rebuda per la capacitat d’autocrítica des de la perspectiva de l’àmbit jurista. Ha apostat fort per donar suport a les iniciatives de la Direcció General de Drets dels Animals, tant pel que fa a l’avantprojecte de llei concebuda com a una llei de mínims. Un marc perquè les disset comunitats autònomes s’incorporin a les necessitats socials del segle XXI.

Esperanza Oña, diputada malaguenya fundadora de Prodia, va manifestar un enorme interès per com s’ha de modificar a nivell local. Molts són conscients del llarg camí que cal fer a Andalusia en normativa i gestió col·laborativa d’administracions i entitats. Dulce Aguilera, advocada i fundadora de DAMAC, va subratllar les diferències de l’esborrany d’un text local. Totes les lleis, siguin o no específicament de protecció animal, han d’incorporar les modificacions al Codi civil que reconeix els animals com a éssers sentints.

Amb una doble sessió no n’hi ha prou per acabar amb totes les qüestions que afecten una realitat tan complexa com desconeguda que és la protecció dels gats del carrer, membres vulnerables de l’ecosistema humà. Les jornades següents seran un repte molt gran, encara que es proposin només assolir la qualitat d’aquesta cinquena edició.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *