Gossos de teràpia a la UCI: un programa per millorar l’estat emocional dels pacients

Les teràpies amb gossos entrenats ajuden a millorar l’estat emocional del pacient i poden tenir un impacte positiu en la recuperació.

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar juntament amb la Fundació Affinity ha engegat una iniciativa pionera a Espanya, convertint-se en un dels primers hospitals a permetre l’entrada de gossos de teràpia per acompanyar els pacients ingressats.

Aquesta iniciativa busca millorar l’estada de les persones que es troben a l’UCI i ajudar-ne el procés de recuperació. El programa compta amb el suport de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigida pel Dr. Jaume Fatjó.

Alhora, el Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar i la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona desenvoluparan un estudi per demostrar els beneficis dels animals com a recurs terapèutic a la UCI. Per mesurar-ho, es recolliran mostres de saliva dels pacients abans i després de la interacció amb els gossos, per analitzar determinats metabòlits, que funcionen com a indicadors del nivell d’estrès i benestar del malalt.

Gossos terapèutics: un impacte positiu en la recuperació dels pacients

Aquesta iniciativa consisteix en dues sessions setmanals d’entre 15 i 20 minuts per pacient. Els protagonistes del programa són dos gossos, ensinistrats per fer la teràpia seguint els estrictes protocols establerts per l’hospital i que compleixen tots els requisits veterinaris per fer-ho.

“Tots els gossos que participen en el programa presenten un perfecte estat de salut físic i mental i estan supervisats permanentment per veterinaris especialistes en benestar i comportament animal”, declara Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundació Affinity d’Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’equip format pel personal tècnic i els gossos de teràpia de la Fundació Affinity s’encarregaran de dur a terme les sessions amb els pacients beneficiats, que seran persones ingressades durant més de set dies a la Unitat de Cures Intensives.

“La teràpia amb gossos ajuda a la rehabilitació i a la millora de l’estat emocional del pacient”

Durant les sessions, els pacients podran interactuar amb els animals dins de les seves possibilitats i la mobilitat. L’objectiu és incrementar-ne el confort i la relaxació, així com estimular-los i millorar-ne el benestar, contribuint a la seva recuperació a través d’una estimulació diferent amb els gossos de teràpia i la creació d’un entorn més amable.

Com explica la Dra. Irene Dot, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva i coordinadora del programa d’humanització, “les teràpies no farmacològiques, com ara la teràpia amb gossos entrenats, ajuden a la rehabilitació ia la millora de l’estat emocional del pacient, i poden tenir un impacte positiu en la recuperació”.

L’Hospital del Mar, una uci petfriendly

La prova pilot constarà de 72 sessions i tot seguit es procedirà a l’avaluació. El projecte té una durada inicial d’un any. En funció dels resultats, se’n podrà ampliar l’aplicació. Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva, apunta que “aquest projecte se suma al programa d’Humanització del servei i a la política “pet-friendly” que tenim, per avançar en el benestar dels nostres pacients i demostrar l’efecte terapèutic”.

En aquest sentit, Maribel Vila, responsable de teràpies de Fundació Affinity, apunta que “s’han demostrat els beneficis de les teràpies assistides amb animals en altres àmbits de la salut i creiem que aquest tipus d’intervenció pot millorar considerablement l’estat del pacient en millorar l’ambient a l’UCI i fer que la vostra estada sigui una mica més agradable”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *