Depana demanarà mesures cautelars per aturar la nova gossera de Barcelona

El nou projecte, que preveu una inversió de prop de 19 milions d’euros es vol ubicar al Parc Natural de Collserola

Després de més deu anys de debats i de tràmits, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, de manera inicial, traslladar l’actual gossera al Parc Natural de Collserola, en una zona que pertany al municipi de Montcada i Reixac. El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC) es troba actualment a la carretera de l’Arrabassada i ja fa molts anys que ha quedat obsolet.

Els dos ajuntaments implicats, el de Barcelona i el de Montcada i Reixac, ja li han donat el seu vist-i-plau, i també ho ha fet la Generalitat de Catalunya, ja que va caldre una modificar el Pla General Metropolità (PGM) per tirar endavant l’operació. Malgrat aquest acord a tres bandes i el consens total que l’actual gossera ha quedat desfassada i cal un solució urgent, la nova ubicació no és la millor solució. El Consell de Protecció de la Natura (el màxim òrgan consultiu en matèria de natura a Catalunya) ja va fer un informe desfavorable l’any 2019. El principal inconvenient, segons aquest òrgan, és «la utilització dels espais naturals com a reserva de sòl per a la ubicació de determinats equipaments, que té com a conseqüència la reducció de la superfície protegida». També advertia que «la declaració de parc natural i la seva inclusió d’aquest emplaçament en el parc, comporta que les actuacions que s’hi facin hagin d’estar en consonància amb els objectius de gestió i protecció del parc natural» i res té a veure una gossera (per molts eufemismes que vulguin fer servir) amb la conservació d’aquest espai.

Per aquest motiu, l’any 2020 la Lliga per Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) va interposar un recurs contenciós-administratiu i, segons ha pogut saber Animalados, demanarà al jutge que interposi mesures cautelars per evitar que l’Ajuntament de Barcelona comenci les obres al Parc Natural.

A més dels problemes mediambientals de voler aixecar una construcció de 2,6 hectàrees en ple Parc Natural, Depana també denuncia que encara no han tingut accés al projecte. “Hem vist tots els projectes que s’han anat fent sobre el nou CAAC, però aquest no. No l’hem vist ningú. No s’han consultat experts, ni s’ha deixat participar les entitats”, segons denuncia Marta Gumà, membre de Depana. Gumà reconeix que es tracta d’un debat “molt delicat” perquè l’associació que ella representa està totalment d’acord en que cal millorar l’actual CAAC i, de fet, ella mateixa ha denunciat en altres ocasions la situació que viu la gossera, però s’oposen a que la moneda de canvi sigui construir enmig d’un Parc Natural.

 

Imatge de la nova estructura del CAACB/Ajuntament de Barcelona

La idea de traslladar el CAAC fins a Montcada i Reixac és del govern convergent de Xavier Trias, concretament del regidor Jordi Martí. Deu anys més tard, però, és la tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) qui està a punt de rematar el projecte, amb el suport dels comuns. L’Ajuntament de Barcelona confia començar les obres aquesta tardor. El nou espai, segons fonts municipals, “acollirà els animals perduts, abandonats i decomissats dels dos municipis” i promourà l’adopció. També defensen que “serà un puntal en el desenvolupament de noves línies de recerca adreçades a millorar el benestar dels animals”.

L’Ajuntament de Montcada ja ha atorgat la llicència al de Barcelona que ara, tal com fixa la normativa, sotmetrà el projecte a informació pública durant 30 dies. Les entitats i les persones que ho vulguin podran presentar esmenes.

La nova gossera, que té un pressupost de 19 milions d’euros, està prevista a la finca que es coneix amb el nom de Torre Doña Juana, al costat del cementiri de Collserola. La superfície construïda, d’uns 6.000 m2, inclou l’edifici de serveis centrals i gateres (de planta baixa i dos nivells de soterrani) i les edificacions dels boxes. Tindrà capacitat per a 350 gossos i 150 gats.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *