L’ONG Equalia denuncia un proveïdor de pollastre del supermercat Lidl per maltractament animal

Equalia, que ha publicat imatges on s’evidencia el maltractament que reben els pollastres, demana que el supermercat Lidl s’adhereixi al Compromís Europeu del Pollastre.

L’ONG Equalia, una organització no lucrativa dedicada a millorar les condicions de vida dels animals destinats a consum amb pitjors estàndards de benestar, ha denunciat maltractament animal a dues macrogranges de pollastres proveïdores del supermercat Lidl. Concretament, la denúncia fa referència a les granges de Villamanrique de la Condesa (Sevilla) i la de Roquetas (Tarragona).

Equalia ha publicat un reportatge de recerca gravat durant el 2021 i el 2022 en aquestes dues explotacions avícoles. Les imatges captades evidencien males pràctiques en el maneig d’animals. A la granja situada a Villamanrique de la Condesa, que compta amb gairebé 100.000 aus repartides en tres naus, els operaris realitzen la descàrrega de pollets a l’explotació llançant-los a terra bruscament. Una situació que els pot provocar el trencament del bec, extremitats, estèrnum, ossos o fins i tot la mort.

A més, en aquest reportatge s’observa com els operaris colpegen els pollastres contra una galleda repetidament amb intenció de causar-los la mort. La gestió d’aus mortes suposa un risc potencial per a la salut pública. A l’explotació sevillana, un treballador alimenta un gos amb alguns cadàvers, mentre que, a la granja de Roquetas, composta per dues naus, s’aprecia un contenidor trencat amb pollastres en descomposició i larves exposats a l’aire.

El reportatge mostra presumptes violacions a la normativa sobre benestar animal. Durant la càrrega de pollastres per al trasllat a l’escorxador, els treballadors d’una de les empreses proveïdores per a Lidl llancen els pollastres i els propinen puntades de peu. Aquests esdeveniments suposen no sols un greu perill per a la vida dels animals, sinó també un incompliment de les disposicions legals per al maneig de les aus.

Per això, l’ONG Equalia ha denunciat el propietari de la granja i el productor avícola per presumptes delictes de maltractament animal i contra la salut pública. Aquestes denúncies inclouen informes veterinaris que evidencien com aquestes troballes empitjoren la qualitat de vida de les aus.

Les granges objecte de la investigació estan certificades amb el segell Welfair, una certificació independent de benestar animal els criteris del qual busquen garantir el benestar dels animals destinats a consum. L’ONG considera que, a mesura que la demanda de les persones consumidores en benestar animal augmenta, és essencial afavorir la transparència més enllà dels certificats ja existents per assegurar que es comparteix la informació adequada amb els actors socials a les pràctiques de benestar animal.

Julia Elizalde, mànager de campanyes d’Equalia, afirma: “Fa poques setmanes va sortir a la llum una investigació d’un proveïdor de Lidl a Alemanya, ara veiem la realitat de dos dels seus proveïdors a Espanya. Cal que aquesta cadena avanci juntament amb la resta de la distribució alimentària per garantir estàndards adequats de seguretat alimentària, benestar animal i sostenibilitat”.

“Al costat d’altres organitzacions de benestar animal hem iniciat una campanya cap a Lidl per sol·licitar que acabi amb el patiment innecessari dels pollastres d’engreix a nivell europeu“, conclou Elizalde, en referència a la voluntat d’Equalia perquè Lidl s’adhereixi al Compromís Europeu del Pollastre, un acord a què s’han adherit més de 300 empreses a Europa i que inclou, entre altres mesures, la substitució de races de creixement ràpid per races de creixement més lent i natural. Ara com ara, Lidl és un dels pocs supermercats a Espanya que no s’ha unit.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *