Moren dos gossos a Navarra després de ser abandonats al maleter d’un cotxe

Els animals van morir tot i ser socorreguts. Un tercer gos va aconseguir sobreviure i està en bon estat en un refugi d’animals.

La Guàrdia Civil ha investigat tres ciutadans com a presumptes autors de delictes de maltractament animal per deixar abandonats durant hores tres gossos al maleter d’un cotxe, causant-li la mort a dos d’ells. El tercer va poder sobreviure gràcies a l’auxili realitzat per agents de la Guàrdia Civil, agents de seguretat privada, personal veterinari i diverses persones, a més del boca-orella realitzat per una d’elles.

Agents de seguretat ciutadana i del SEPRONA van rebre l’avís sobre la localització de tres gossos al maleter d’un vehicle estacionat al sol, amb totes les finestres tancades i els animals en molt mal estat a la localitat navarresa d’Urdax.

Diversos ciutadans van intentar reanimar els gossos, refrescant-los amb aigua. Els agents de la Guàrdia Civil es van unir a les tasques de primers auxilis als animals i alhora van fer gestions per a la seva assistència veterinària i acolliment.

L’autoritat municipal va contactar amb responsables del refugi d’animals Parc de Trikuhary, els quals van realitzar una primera assistència als gossos a qui els van administrar medicaments sota prescripció mèdica veterinària per intentar estabilitzar els animals.

Després d’unes primeres hores sense una millora significativa dels gossos es va decidir el trasllat dels animals a una clínica veterinària d’Irun (Guipúscoa) per ser tractats de manera urgent. Quan van arribar, els animals encara eren amb vida, però en estat molt crític.

A la clínica veterinària se’ls van fer proves diagnòstiques per comprovar l’estat dels animals i donar-los el tractament adequat. El primer era un gos pastor belga malinois, de nom Thai i amb nou mesos, que va morir poc després d’arribar a la cínica per un edema pulmonar greu. El segon, un gos pastor belga d’un any anomenat Narco va morir per una fallada multiorgànica. El tercer, una gossa de nom Taiga i raça cane corso (mastí italià) de només cinc mesos, va recuperar la consciència i va evolucionar positivament fins a rebre l’alta al cap de vuit dies dels fets.

Aquesta última, Taiga, és la gossa que ha sobreviscut i es troba al refugi d’animals abandonats Trikuhary de la localitat navarresa d’Urdax i que ha quedat en custòdia de l’alcalde d’aquesta localitat, d’acord amb l’actual llei d’animals de companyia, l’espera de destinació que decideixi l’autoritat judicial.

Investigats els propietaris dels tres gossos

Segons la investigació dels agents, els propietaris van deixar els tres gossos durant diverses hores, fins i tot van menjar en un establiment proper al lloc on es trobava estacionat el vehicle, fent cas omís dels avisos que es donaven per megafonia alertant del que estava passant.

Quan van arribar al vehicle, van veure com diversos ciutadans i agents de la Guàrdia Civil intentaven reanimar els animals, els quals es trobaven confinats en un habitacle mal ventilat i amb privació d’accés a aigua, exposats al sol de manera constant i el temps suficient com per a causar-los un cop de calor i posteriorment la mort de dos dels cans.

Per aquests fets, es va investigar el mateix dia del succés els tres ciutadans francesos de 61, 41 i 36 anys com a presumptes responsables d’un il·lícit penal relatiu a la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics de maltractament animal per abandonament.

Les penes per a aquest tipus de delictes poden arribar a ser de sis a divuit mesos de presó i inhabilitació especial de dos a quatre anys per a l’exercici de professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals i la seva tinença.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *