Mor Tom Regan, defensor dels drets dels animals

 

El passat 17 de febrer va morir Tom Regan a l’edat de 78 anys, fent d’aquest dia un dia trist per al moviment abolicionista per la defensa dels animals.

Regan va ser un filòsof nord-americà i professor emèrit d’universitat especialitzat en la teoria dels drets dels animals, conegut per ser autor dels llibres The Case For Animal Rights (1983) i Empty Cages (2004).

Una de les seves grans aportacions a la defensa dels drets dels animals va ser el concepte “subjecte-de-una-vida”, amb el qual explicava per què els éssers humans tenen drets morals i, en canvi, “els pals i les pedres no”. A The Case For Animal Rights (1983), descriu que som “subjectes-de-una-vida” perquè “no només estem en el món, sinó que som conscients del món i, a més, conscients del que ens passa. Més encara, el que ens passa -sigui al nostre cos, a la nostra llibertat o a la nostra vida mateixa- ens importa perquè marca la diferència en la qualitat i durada de la nostra vida tal com la vam experimentar, independentment que importi o no a algú.” segons explicava, qualsevol ésser, sense importar la seva espècie, que pugui ser considerat “subjecte-de-una-vida” té un “valor inherent” i no un “valor instrumental”. És a dir, es tracta d’un ésser valuós i posseïdor dels drets morals de protecció de la seva vida, la seva llibertat i el seu cos; un ésser que no ha de ser utilitzat com a mitjà per a un fi, ja que és un fi en si mateix.

Regan sostenia que la violació d’aquests drets morals en els altres animals, sent aquests “subjectes-de-una-vida”, era una forma de discriminació arbitrària i que discriminar d’aquesta manera era tant irracional com immoral. D’aquesta manera, s’oposava absolutament a l’explotació animal, rebutjant la seva regulació i defensant l’abolició com a única resposta moral. Alguns dels seus crítics van afirmar que la seva posició era extremista, al que ell va respondre amb un dels seus discursos més coneguts en el qual afirmava que “quan la injustícia és absoluta, un ha d’oposar-se a ella de manera absoluta”. (Vídeo “Sóc un extremista” )

Segons Regan, la filosofia dels Drets Animals és, sobretot, una filosofia racional, científica i justa, que exigeix ​​que la lògica sigui respectada. Argumentava que, de la mateixa manera que les dones no existeixen per als homes, ni les persones negres existeixen per a les blanques, ni les pobres per a les riques, no hi ha cap justificació moral per no estendre el principi d’igualtat i respecte als altres animals ni per dir que ells existeixen per als éssers humans.

Aquestes i altres aportacions van fer de Tom Regan una de les persones més reconegudes en el moviment animalista, sent admirat per la seva gran compromís i dedicació com a activista.

Malgrat la seva mort, les seves idees continuaran presents en el moviment per la defensa dels animals servint d’inspiració per a tots aquells que defensem, no la regulació, sinó l’abolició de l’explotació animal.

Cristina Cubells

Psicòloga i Màster en Dret Animal i Societat (UAB)

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *