“No hi ha gossos i gats inadoptables: hi ha gossos i gats mal promocionats, tresors ocults invisibles al gran públic”

Ariadna Puig al costat de Belén García Matheu són els caps visibles d’un projecte ambiciós que s’acaba d’engegar per aconseguir 21 llars idònies que desmenteixin el mite que els gossos de llarga estada en gosseres, protectores i refugis han de resignar-se a la seva sort. El projecte es diu precisament 21Hogares i pretén cridar l’atenció d’un públic general que freqüenta poc els mitjans de difusió convencionals però reuneix totes les condicions per ser adoptant (o famílies d’acollida) que tants gossos i gats estan esperant.

Què fa una professional del màrqueting embarcada en un projecte com 21 Hogares?

Sóc animalista de vocació i màrqueting de professió i crec que és la combinació perfecta. Ajudo a destacar les qualitats dels animals vulnerables per fomentar l’adopció i acabar amb la compra. He tingut una experiència personal amb una gosseta invisible de la gossera. La vam adoptar i ens ha donat més ella a nosaltres que a l’inrevés. Sempre m’he sentit en deute amb la societat de fer veure que els gossos invisibles són únics. Només cal veure més enllà. Vaig pensar que tot el que he après de màrqueting durant 10 anys tindria sentit si ho utilitzava per donar suport a una causa com aquesta: fer visibles els gossos invisibles. Amb un concepte creatiu que fos rellevant per a la societat i difonent-ho perquè la gent se n’assabentés. No hi ha res més reconfortant que utilitzar el teu coneixement professional per ajudar.
Estic intentant que gent de l’entorn de màrqueting col·labori per poder arribar més lluny i la resposta que m’estan donant és molt positiva.

Què és 21Hogares?

21Hogares és un projecte per donar visibilitat als gossos invisibles (veterans, gossos de races considerades potencialment perilloses) perquè els adoptin i no es podreixin en la gossera. A través d’una campanya de màrqueting volem conscienciar a la societat que amb la compra està finançant el contraban d’animals i que quan adopten l’estan combatent. També volem trencar els mites que els gossos de gossera són perillosos, malalts… difonent retrats, vídeos d’alta qualitat amb un to súper proper i humor (no amb la pena) per connectar amb la gent.


Les fotografies dels invisibles també les han fet professionals…

L’oferiment altruista d’Angharad Segura de {Estovadeamor} ha estat el nucli a través del qual ens hem aglutinat un equip de 15 persones. La qualitat dels retrats, la logística per aconseguir unes imatges tan belles i la bona disposició dels impulsors ha fet que puguem oferir orgullosos aquesta iniciativa. Tot l’equip és imprescindible però Angharad ha aconseguit treure a la llum aquestes ànimes tan boniques, fins ara gairebé oblidades. Cal dir que els 21 primers gossos que presentem s’han pogut fotografiar gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i dels responsables de benestar animal.

Realment els gossos que apareixen estan en adopció?

Tots els gossos que apareixen estan en adopció. Volem aconseguir que la gent vegi com són de preciosos, per això és clau la cura i qualitat de les fotografies, el to de la comunicació etc. De fet són gossos molt estimats. L’únic que passa és que els que els coneixem no podem adoptar cap més perquè ja en tenim i no seria responsable. Tots i cadascun d’ells han robat molts cors de voluntaris abans d’arribar a la seva casa definitiva.

Per què no han trobat encara una llar?

No han trobat llar perquè per desgràcia la gent no està conscienciada i prefereix un gos bonic, cadell, enlloc d’una ànima bonica. Per això és important donar-li visibilitat en un to que connecti i faci clic amb la gent. Sabem que la xifra de gossos importats il·legalment és similar a la de gossos abandonats per embarassos indesitjades, per irresponsabilitat, falta de consciència i falta de sancions importants a l’abandó. Si enlloc d’acudir a la compra o a la cria il·legal adoptéssim acabaríem amb un drama humà, econòmic i social molt important.

Podríem dir adoptar està de moda?

L’adopció  per desgràcia no està de moda com a altres països com Alemanya, Holanda, Escandinàvia…. el nostre objectiu és posar-ho de moda, estem en un moment en què la societat està molt conscienciada cap als animals, més reivindicativa… el veganisme creix. Ara és el moment. Però necessitem fer una campanya potent perquè aquesta tendència es consolidi i desmentir prejudicis totalment erronis.

Què esteu preparant perquè els lectors d’Animalados puguin unir-se?

La veritat és que un munt d’opcions: un extens formulari per analitzar la voluntat i capacitat de ser llar adoptiva o d’acolliment per als nostres campions; xerrades sobre el que cal saber dels Gossos Potencialment Perillosos; una iniciativa que vincula tatuadors i solidaritat amb Ink4rescuedogs. Estem estudiant esdeveniments esportius, artístics, moltes coses… Es tracta d’arribar al màxim de persones possibles, especialment a aquelles que a priori no coneixen l’entorn de les protectores on també afloren històries alegres i positives. Que ens segueixin per les xarxes, que si els agradem ens facin likes i que ens promocionin. Som molt fans d’Animalados, feu una gran tasca així que segur que farem coses plegats.

Hi ha límit d’edat per adoptar?

Més que una edat, el que limita l’adopció són els prejudicis: hi ha persones amb un estat de salut fantàstic, o amb una xarxa de suports molt ben nodrida però que no són aptes per a un cadell trencacoses i, en canvi, són els millors companys per a gossos sènior amb els quals l’activitat no és molt intensa però els afectes es multipliquen. De fet, està descrit en la literatura científica que les persones amb animal de companyia reben més visites de la seva família, més interaccions positives, gaudeixen de millor salut i visiten menys al metge.  Només cal trobar la parella idònia.

És cert que els gossos i gats de protectora passen controls de veterinaris que garanteixen la seva salut, vacunació, esterilització i  microxipat?

Així ho diu la llei i podríem dir que es compleix majoritàriament. Els contractes de venda d’animals habitualment es blinden de demandes garantint el canvi de l’animal malalt per un de nou. Això és aberrant. Encara no han comprès que no són uns mitjons. Abunden les denúncies de per la compra de gossos molt joves amb malalties lligades a la consanguiniat, l’amuntegament… són riscos que s’assumeixen des de la perspectiva del mercat. En el cas dels gossos que tenen una llarga estada està demostrada la seva resistència, rarament sofreixen aquest tipus de malalties i els veterinaris que treballen amb ells tenen una qualitat professional i humana particular.


Quins objectius teniu per a finals d’any?

El nostre sostre és el cel, estem convençuts que per a finals d’any els 21 pioners, els culpables de tot això, tindran una llar i hauran aconseguit facilitar 21 llars més per a moltes protectores, refugis i gosseres d’Espanya amb les quals estem prenent contacte per beneficiar-se de 21 Hogares.

Emma Infante

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *