¿Puc treure a passejar el gos durant el toc de queda?

La nova restricció genera dubtes entre els amos dels gossos

La darrera restricció que ha ordenat el govern espanyol impedeix a les persones sortir de casa entre les 23 de la nit i les sis de la matinada. Tot i així, les diferents comunitats autònomes tenen la possibilitat d’avançar o ajornar una hora el toc de queda. Sigui com sigui, com acostuma a passar amb aquestes restriccions, s’han generat molts dubtes i un d’ells afecta directament a la nostra comunitat. ¿Podem treure a passejar el gos durant el confinament?

El text del decret diu que “es prohibeix la circulació de les persones entre les 23.00 i les 6.00. Durant aquestes hores, només es podrà circular per causes justificades”. Però, treure el gos és una causa justificada? Segons les excepcions del decret publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE), es podrà sortir tot i el toc de queda per anar i tornar de la feina, per alguna urgència hospitalària o per comprar algun medicament a una farmàcia (ha de ser la més propera) o per atendre persones grans o amb alguna necessitat especial que tinguin una urgència de nit. Malgrat tot, hi ha un altre article del decret que estableix que sí que es pot sortir “per causa de força major o situació de necessitat”. Tot i que el text no especifica si treure el gos a passejar es pot entendre com una força major, cal pensar que, si no es diu el contrari, s’aplica la mateix lògica que durant el passat confinament, és a dir, que sí que podem sortir a donar una volta amb els nostres animals domèstics.

Algunes comunitats, com és el cas de Catalunya, sí que s’han referit concretament a aquesta casuística. El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, va dir que sí que es pot sortir a treure el gos de nit, però sempre que sigui a prop de casa i que es faci en aquest horari perquè no s’ha pogut fer abans per una causa major, com per exemple treballar. El gos només el podrà treure una sola persona i haurà de ser entre les 4 i les 6. Aquest horari està sobretot pensat per a les persones que marxen d’hora de casa per anar a treballar, però sembla no tenir en compte les que tornen tard de la feina, que hauran de matinar per poder treure el gos. Sallent va recordar que durant l’anterior confinament, els Mossos van detectar que moltes persones abusaven del dret a treure el gos i algunes exposaven arguments “poc creïbles”. Aquest cop seran més bel·ligerants.

En aquest sentit, l’administració va fer una crida a la responsabilitat de totes les persones per complir amb la nova restricció. Des d’Animalados, tot i no compartir que a Catalunya els gossos només es puguin treure entre les 4 i les 6 dins del toc de queda, també us volem emplaçar a complir la restricció i treure els gossos només si és necessari.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *