Sentència històrica i pionera per maltractament animal contra els dos caçadors de la “Finca dels Horrors”

La condemna a la pena màxima per maltractament animal als dos caçadors de la “Finca dels Horrors” crea un precedent molt important i esperançador de cara al futur.

Sentència històrica i sense precedents. El Jutjat Penal número 5 de Còrdova ha condemnat per maltractament animal els dos caçadors de la “Finca dels Horrors” de Cabra (Còrdova), establint per a cadascun la pena màxima que permet el Codi Penal: 18 mesos de presó i quatre anys d’inhabilitació per a la tinença i qualsevol exercici de professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals.

A més, les dues persones condemnades hauran de pagar una indemnització de més de 3.000 euros en concepte de despeses veterinàries, a més de 3.000 euros més per danys morals a l’Associació Protectora Galgos del Sud, que ha estat l’encarregada d’exercir l’acusació.

“La sentència ha suposat una victòria tremenda. Ha estat un procediment molt treballat i dur. És una sentència pionera perquè fins ara no n’havia existit cap que imposés la màxima condemna que permet el Codi Penal. Estem molt satisfets amb la sentència”, declara per a Animalados, Dulce Aguilera, advocada de Galgos del Sur, del despatx Justicia-Animales & Medio Ambiente, que ha exercit l’acusació en el procediment penal.

Els fets jutjats es remunten a l’octubre del 2020, quan l’associació Galgos del Sur va rescatar en una finca del municipi cordovès de Cabra 29 gossos, la majoria llebrers, que estaven en unes condicions terribles. Els animals es trobaven en un estat d’extrema primesa, molts sense menjar ni aigua. A més, alguns dels gossos estaven tancats en un tancat en condicions insalubres, amb grans quantitats d’escombraries, pells d’animals morts i multitud de femta.

La sentència judicial també ha provat que, com a conseqüències d’aquest maltractament animal continuat, “es va produir la mort d’un gos, que va ser trobat per agents de la Policia Local de Cabra en una tanca perimetral propera a l’entrada del recinte”. Mentre que un altre gos, un pastor belga de color negre, “va haver de ser eutanàsiat després del trasllat a l’Hospital Veterinari de Còrdova, on no van poder fer res per salvar la vida”.

“La resta dels animals van patir lesions consistents en leishmania, caquexia, deshidratació, febre, debilitat, piometra, epistasi, amputacions de cues, dermatitis, pododermatitis, conjuntivitis, pústules, alopècies i ferides degudes a baralles i objectes tallants, precisant assistència veterinària permanent en fer-se crònics els patiments”, continua explicant la sentència judicial.

Una sentència pionera que senti precedents per al futur

La protectora Galgos del Sur, així com totes les organitzacions que vetllen per la seguretat i el benestar animal, han mostrat la seva satisfacció amb una sentència que consideren històrica i que senti precedents per al futur, tant per l’aplicació de la pena màxima com per la inclusió duna indemnització per danys morals.

“Aquesta sentència sense precedents ha de servir com a referència a nivell de tribunals. En el cas de la “Finca dels Horrors” vaig fer servir una estratègia que consistia a acusar per diversos delictes i no per delicte continuat, sabent quines eren les directrius de la fiscalia general de l’Estat. Jo crec que amb aquesta sentència s’obre un punt i a part. És molt difícil aconseguir la pena màxima i que et reconeguin els danys morals. Ara ja hem generat un precedent que ha de servir com a eina de cara a futures acusacions”, assegura esperançada Dulce Aguilera.

Des d’Animalados celebrem que, per primera vegada, la sentència judicial s’hagi saldat amb la màxima condemna permesa pel Codi Penal. Un càstig màxim que, no obstant, no deixa de ser lax davant uns fets deplorables i recargolats que s’escapen de tot enteniment.

Lamentablement, l’episodi de la “Finca dels Horrors” no és res més que una petita mostra del maltractament cap als animals que existeix actualment a Espanya. Esperem que la futura Llei de Benestar Animal, així com la propera reforma del Codi Penal endureixin les seves penes per maltractament per poder deixar de dir que ‘maltractar un animal a Espanya resulta barat’.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *