El govern basc frena la caça de l’únic exemplar de llop ibèric a Àlaba

El govern basc ha inclòs al llop com a espècie amenaçada després que la Diputació d’Àlaba autoritzés dissabte passat la caça de l’únic exemplar que quedava d’aquest mamífer.

Molt bones notícies. El govern del País Basc ha inclòs al llop dins la categoria d’espècies amenaçades, un fet sense precedents per a la població d’aquest animal a Espanya. Aquesta decisió es produeix just després que, dissabte passat, la Diputació d’Àlaba prengués la decisió d’obrir 14 dies de termini per caçar l’últim llop d’Àlaba, una decisió forçada per les continuades pressions per part del sector ramader.

Els ramaders alabesos de la serra de Guibijo portaven molt de temps mostrant les seves queixes després de la mort de prop de 150 animals de les seves granges, així com de nombrosos danys causats per la presència de dos llops a la zona. Actualment es creu que tan sols queda un exemplar d’aquest animal en aquesta zona del País Basc.

Després de la polèmica decisió presa per la Diputació d’Àlaba, milers de persones es van mobilitzar a les xarxes socials en contra d’aquesta solució. A més, organitzacions de benestar animal com el Grupo Lobo d’Euskadi o Ekologistak Martxan van posar en marxa una recollida de signatures per evitar l’extermini del llop al territori alabès, iniciativa que ha comptat amb més de 110.000 participacions.

Gràcies a la pressió administrativa i judicial d’aquestes organitzacions s’ha pogut paralitzar la caça del llop. No obstant això, des del Grupo Lobo Euskadi lamenten que el Departament de Medi Ambient del Govern Basc hagi inclòs al llop en el Catàleg Basc d’Espècies Amenaces amb la categoria de “interès especial”, la menor de les categories de protecció regional possibles.

Des d’aquesta ONG es demanava que el llop ocupés la categoria de “en perill d’extinció”. A través del compte de Facebook, el Grupo Lobo Euskadi ha explicat que: “L’absència d’exemplars i l’extermini de tots els grups reproductors, provocada per la persecució humana, no ha estat suficient per aconseguir la categoria de protecció màxima. No obstant això, la pressió de la Justícia, provocada per la demanda interposada al Tribunal Superior de Justícia del País Basc, amb l’assessoria altruista de ASCEL, ha provocat aquest èxit “.

La inclusió del llop dins la categoria de “interès especial”, el nivell més baix de protecció, implicarà l’elaboració de plans de gestió, seguiment i vigilància de les diputacions i de tot els agents implicats.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *