“Els animals exòtics requereixen unes cures i unes condicions impossibles de replicar en un entorn domèstic”

La Coalició per al Llistat Positiu recorda que els animals exòtics no són animals de companyia.

Els animals exòtics no són animals de companyia. Aquest és el missatge que ha volgut llançar la Coalició per al Llistat Positiu a través d’una campanya de conscienciació en què ha instat la ciutadania a una reflexió profunda a l’hora d’escollir un animal de companyia.

Tal com ha detallat aquesta Coalició formada per les organitzacions AAP Primadomus, ANDA i FAADA, els animals exòtics requereixen unes cures i unes condicions d’allotjament molt especialitzades, les quals són impossibles de replicar en un entorn domèstic ni de satisfer per part de la immensa majoria de propietaris particulars.

En els darrers anys hem assistit a un gran auge en la tendència d’adquirir animals exòtics no domesticats com a animals de companyia: serps, iguanes, cobaies… El comerç i la tinença d’aquest tipus d’animals comporta una sèrie de greus problemes i riscos que afecten les persones, al medi ambient i als mateixos animals.

Els animals de companyia exòtics poden suposar un risc per a la seguretat i salut pública degut en molts casos a la seva naturalesa depredadora, agressiva o verinosa, i per tractar-se sovint d’animals portadors de patògens susceptibles de transmissió i contagi a les personals i altres animals.

Els animals exòtics poden suposar un risc per a la seguretat i salut pública

Així mateix, els animals exòtics com a animals de companyia poden suposar una greu amenaça per al medi ambient i els ecosistemes locals, per la possibilitat de convertir-se en espècies invasores. Tot això acompanyat del patiment que pateixen infinitat d’animals exòtics que, per les seves característiques i necessitats, no són aptes per a una vida com a animals de companyia.

Tant a Espanya com a nivell europeu, fa anys que les autoritats estan fent passos per abordar mitjançant diferents normatives els problemes derivats del comerç i la tinença d’animals exòtics. Molts països (inclosa Espanya), han adoptat o estan en procés una legislació basada en Llistat Positius. D’acord a criteris científics, els Llistats Positius estableixen les espècies que es permeten mantenir com a animals de companyia, i queden prohibides totes les altres.

Les fires d’animals exòtics: unes fires irresponsables

Com a part d’aquesta campanya, la Coalició per al Llistat Positiu ha llançat un vídeo de conscienciació amb imatges preses a les darreres edicions de la principal fira d’animals exòtics d’Espanya.

“En aquest tipus de fires que fomenten la tinença d’animals exòtics com a animals de companyia es produeix una contínua manipulació per part de venedors i públic, així com actes de compravenda precipitats, immediats i impulsius”, ha assenyalat Marta Merchán, coordinadora de la Coalició per al Llistat Positiu.

“La compravenda es produeix sense temps per recapacitar sobre una decisió que afectarà enormement tant el comprador com l’animal adquirit, i per descomptat, sense considerar els problemes de seguretat, benestar animal, sanitat o medi ambient derivats de la introducció d’aquests animals a casa nostra”, afegeix Merchán.

Un missatge de la Coalició per a la Junta d’Andalusia

A més, la Coalició per al Llistat Positiu s’ha dirigit al conseller de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia, Ramón Fernández-Pacheco, sol·licitant que es duguin a terme les inspeccions pertinents d’acord amb la legislació vigent de la manera més exhaustiva possible durant la fira d’animals exòtics que tindrà lloc properament a Granada.

La Coalició recorda que, en les edicions anteriors d’aquesta fira que es van celebrar a Madrid, han estat nombroses les intervencions i les incautacions policials d’animals relacionades amb el tràfic il·legal d’espècies, tant dins de la fira com als voltants.

“Ens sorprèn a més que el motiu adduït pels organitzadors per traslladar la fira a Andalusia hagi estat que la “legislació i les autoritats allà ens donen molta més pista”, dit així pels mateixos organitzadors”, continua Marta Merchán.

Per aquests motius, la Coalició per al Llistat Positiu insta la societat a reflexionar i informar-se en profunditat sobre els animals que poden portar una vida plena i amb les seves necessitats satisfetes a una llar. D’altra banda, sol·licita a la Junta d’Andalusia que reconsideri l’autorització d’esdeveniments en què es fomenten pràctiques tan perjudicials per als animals, la ciutadania i el medi ambient com són els mercats vius d’espècies silvestres.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *