“La nova gossera tampoc havia de ser millor que l’actual”

L’assessora de Benestar Animal Emma Infante denuncia que el projecte del nou CAAC presentava molts problemes 

Els centenars de gossos i gats que hi ha al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC) de Barcelona hauran de esperar. I ho hauran de fer en un espai que, des de fa anys, ha quedat obsolet. La Justícia ha fet cas a la petició de Depana i ha ordenat que no comencin les obres per construir la nova gossera, que està prevista en ple Parc Natural de Collserola, al municipi de Montcada i Reixac.

El Consell de Protecció de la Natura, el màxim òrgan consultiu en matèria de natura a Catalunya, ja va advertir el 2019 que era una mala idea aixecar una nova gossera en ple Parc Natural de Collserola però ni l’Ajuntament de Barcelona ni el de Montcada i Reixac (impulsors de la proposta), ni tampoc el Govern la Generalitat (que és qui va autoritzar el polèmic projecte) van tenir en compte l’avís. Quatre anys després, ha estat una jutgessa qui ha ordenat que les màquines excavadores, que havien de començar a treure tots els arbres i preparar el terreny en un mes, es quedin quietes i no toquin absolutament res.

“Ni l’indret, ni el disseny, ni la gestió del nou equipament garantien que fos millor que l’actual”, denuncia Emma Infante, una col·laboradora d’Animalados que ha seguit molt d’aprop tot el procés. A més d’haver estat voluntària al CAAC, ha visitat més de 50 gosseres per poder realitzar un postgrau en antrozoologia i un Màster en Periodisme. Per a ella, l’error comença a partir de la idea que la gossera és un espai molest i sorollós que cal treure de la ciutat: “Sempre han mirat de treure’ls com si fessin nosa, però si es fa bé, no té perquè ser un equipament molest”, assegura.

Abans de proposar el Parc Natural de Collserola, sobre la taula de l’Ajuntament de Barcelona hi hagut altres propostes, com la llera del riu Llobregat o fins i tot la muntanya de Montjuïc, però tots han quedat en un calaix. La darrera proposta, la del Parc Natural, s’ha presentat des d’un principi com la millor opció, sobretot perquè està allunyada de qualsevol nucli urbà, entre altres coses, perquè està en plena natura. “No només està previst en un Parc Natural, sinó que, a més, està en un punt de pas de fauna a un altre parc natural, el de la Serralada de Marina”, diu. Cal tenir en compte que, a més de construitr l’edifici, cal un aparcament per treballadors, voluntaris i adoptants i un camí per on treure a passejar els gossos. Infante considera que invertir 19 milions d’euros en la nova gossera seria “un malbaratament” i que tampoc implicaria “cap millora objectiva per al benestar dels animals”, començant pels gats, “que necessiten centre petits, per barris i dinàmics”. L’experta en benestar animal conclou que “la nova gossera tampoc havia de ser millor que l’actual”.

L’Ajuntament de Barcelona està estudiant si presenta un recurs contra la decisió de la jutgessa perquè, de moment, no està estudiant cap altra ubicació. Mentrestant, gossos i gats seguiran al CAAC que hi ha a la carretera de l’Arrabassada.

Unes instal·lacions “insuficients”

L’actual CAAC es va construir fa 51 anys amb la idea que fos un espai on estaven els animals temporalment, abans de ser sacrificats. Des del 2003, però, a partir de la prohibició de sacrificar animals, els gossos i gats abandonats passen llargues temporades en unes instal·lacions que no compleixen les condicions necessàries. “Els boxs son insufcients per a llargues estades i no és confortable. A més, es troba en una zona molt obaga i a l’hivern no hi toca el sol. Sovint es congela l’aigua que tenen els animals per beure”, lamenta. Els gats tampoc no estan gaire millor. “Haurien d’estar més separats perquè els estressa molt sentir els gossos nerviosos bordant tota l’estona”, explica. Infante destaca que existeixen alguns exemples de bones instal·lacions, on els animals es troben a gust i no estan estressats. Unes condicions que, a més de millorar el benestar dels animals, en facilita la seva adopció.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *