Denuncien l’Ajuntament de Barcelona per l’abandonament que pateixen els gossos policia

En els darrers anys han mort diversos gossos de la Unitat Canina a causa de torsions d’estómac o derivats. El CSIF exigeix a l’Ajuntament de Barcelona mesures urgents que garanteixin la salut, higiene i benestar d’aquests animals.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat més important de les administracions públiques, ha denunciat davant d’Inspecció de Treball i davant de la Conselleria de Medi Ambient, a l’Ajuntament de Barcelona per l’estat d’abandonament en què es troben els gossos adscrits a la Secció Canina de la Unitat de Reforç, Emergències i Proximitat (UREP). La part denunciant acusa el consistori de la presumpta comissió d’infraccions greus i/o molt greus a la Llei de Benestar Animal.

Actualment, la Unitat Canina es compon d’un total de nou gossos policials que fan tota mena de funcions encomanades per als serveis de seguretat i estan en contínua formació per al perfeccionament de les seves habilitats.

Entre les infraccions que afecten la salut dels gossos, la CSIF assegura que aquests passen sols llargs períodes de temps tancats a les gàbies i als seus transportins sense cap supervisió. Quan els agents surten a la via pública a realitzar altres serveis diaris, els gossos es queden tancats, a més de totes les nits de 21:30h a 06:30h i els caps de setmana.

A conseqüència d’aquesta deixadesa, segons el sindicat de les administracions públiques, en els últims tres anys han mort diversos gossos a la nit a causa de torsions d’estómac o derivats, cosa que es podria haver evitat si algú hi hagués estat i ho hagués detectat a temps.

Neteja i cura a càrrec dels mateixos agents de la policia

Els gossos després de passar tota la nit a les gàbies deixen excrements i orins que cal netejar diàriament. A més, cal recollir cada dia tots els excrements que fan al pati on surten cada dia a córrer i així poder fer les seves necessitats mentre no tinguin servei a l’exterior. També cal netejar els transportins diàriament, ja que s’embruten amb assiduïtat, els vehicles operatius, l’interior de l’habitacle per a passatgers com totes les gosseres del darrere on els cans viatgen cada dia.

Actualment, els mateixos agents de la Unitat Canina són els que s’encarreguen d’aquestes tasques de neteja, encara que no els correspongui aquesta feina. Aquesta funció l’hauria de fer una empresa professional que s’encarregués de les tasques de desinfecció i higienicosanitàries diàries als diferents torns, tal com es fa, per exemple, al cos dels Mossos d’Esquadra.

Sobre l’enllaç emocional i laboral amb els gossos de la unitat, es dóna la situació de convivència i pernoctació de sis gossos amb les seves persones guia de la Secció Canina. Aquest vincle de convivència no és de compliment obligat, però és obvi que un gos que convisqui amb la seva persona-guia serà molt més apte per a la tasca policial que realitza.

A més, quan una persona-guia conviu amb un gos garanteix molt més la salut i higiene de l’animal durant les 24 hores del dia. El problema és que la convivència amb el gos comporta unes despeses per als cuidadors que han de suportar ells mateixos. D’altra banda, el Consistori tampoc no facilita l’assistència al veterinari, ja que els gossos tenen assignat un centre a 60 km de distància.

“L’Ajuntament de Barcelona no mostra interès pel benestar dels gossos policia”

Des de CSIF declaren que “la recent Llei de Benestar Animal pretén donar més protecció i garantir la salut dels gossos i és aquí quan la pròpia Administració pública, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, no mostra interès en el benestar d’aquests animals que de manera inherent són també servidors públics per al col·lectiu policial. Aquests animals desenvolupen un fort vincle emocional amb el guia-caní i aquests sempre posen un esforç extra per minimitzar aquests períodes llargs de temps, o d’abandonament, als quals es veuen exposats per l’omissió de l’Ajuntament a l’hora de buscar solucions i gestionar la situació amb la serietat i el rigor que requereix”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *