urinarios perros barcelona playa

Els nous urinaris per a gossos de Barcelona són capaços de convertir l’orina en fertilitzant

“La idea va sorgir després que un senyor em recriminés que el meu gos fes pipí en un arbre”

Un inventor per la força. Nico Jardí, la persona que hi ha darrere d’Urban Dog, l’empresa que fabrica els urinaris per a gossos que s’instal·laran a la platja de Llevant de Barcelona, és un animalista, veí de Sant Joan Despí que feia temps que estava preocupat per com els gossos embruten la ciutat. “Ho hem de reconèixer, els amos dels gossos som el col·lectiu que més embrutem”, afirma. Com fan tants altres amos de gossos, en Nico Jardí intentava que el seu millor amic, en Pluto, no fes pipí ni a les portes dels comerços, ni a les façanes dels edificis ni a les rodes dels cotxes i el motivava perquè orinés als arbres. Fins i tot prenia la precaució d’anar canviant d’arbre, per evitar que no s’acumulés massa orina i acabés malmetent l’arbre. Però un vespre, un veí li va recriminar que el seu gos fes pipí en un arbre. “Aquell dia vaig estar tota la nit donant-li voltes al cap”, recorda.

 

Després d’una nit en blanc, va decidir crear una instal·lació, que tenia sorra a la base, per aconseguir que els gossos fessin allà les seves necessitats. El prototip es va posar a prova a la Protectora d’Animals de Mataró. L’assaig va funcionar prou bé, ja que els gossos preferien fer les seves necessitats en aquell nou invent que a qualsevol altre lloc. Però al cap dels dies la sorra feia massa pudor. Més endavant, mentre encara li donava voltes al seu projecte, va veure com uns jardiners de Sant Joan Despí podaven els arbres i els va preguntar què en farien de la vegetació sobrant. “Em van dir que la tiraven i vaig tenir una idea”, explica. Després de fer diferents analítiques va comprovar que el pipí s’impregnava a les restes vegetals que, un cop absorbien el nitrogen de l’orina, es convertien en adob. Amb aquesta certesa va tornar a dissenyar el seu invent, ara afegint restes vegetals a la base. Va patentar la idea i es posar en contacte amb l’empresa Ado per comercialitzar el producte. I ara, després d’haver invertit tots els seus estalvis diu orgullós: “Els amos dels gossos, enlloc d’embrutar, generem fertilitzant”. 

La seva empresa, Urban Dog Nature, ja té acords signats amb ajuntaments catalans com el de Llagostera, Vilassar de Mar, La Palma de Cervelló, Selva del Camp, el Papiol i també amb algun municipi del País Basc. La instal·lació permet la inserció de publicitat, de manera que si els ajuntaments troben algun anunciant interessat, els pot sortir de franc. “L’Ajuntament de Sant Joan Despí gasta cada any uns 36.000 euros amb la recuperació de mobiliari urbà, una part del qual s’ha malmès per culpa del pipí dels gossos”, diu.

Un cop instal·lats els urinaris, n’hi ha prou en canviar les restes vegetals cada mes i mig a l’estiu i cada tres mesos a l’hivern. Tot i que l’invent redueix l’afectació dels gossos a la ciutat, Jardí llença una reflexió: “Cada vegada hi ha més gent amb gos a la ciutat i crec que ja ha arribat el punt que s’ha trencat l’equilibri”.

Per qui vulgui i tingui prou paciència, també es pot ensenyar el gos a defecar en aquesta plataforma. En aquest cas, s’ha de recollir, però així s’evita embrutar la vorera de la ciutat.

Aquest invent, però, no fa miracles: “Les persones que no recullen les caques dels gossos no tenen res a veure amb tot això. Són incívics i prou. Jo només volia trobar una solució per a les persones cíviques”, explica.   

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *