“Em plantejo anar-me’n de Barcelona perquè no puc treure a passejar la meva gossa deslligada”

Els propietaris de gossos viuen amb preocupació la implantació de les ZUC

Al cor del Barri Gòtic de Barcelona, ​​Dama, una gossa mestissa de 4 kg de pes, va trobar casa seva després de ser rescatada de les escombraries. La seva propietària, una resident del Gòtic des del 2022, hi té una relació molt especial i està molt preocupada per les noves limitacions que s’aplicaran a Barcelona per treure el gos deslligat. “Em plantejo anar-me’n a viure fora de Barcelona”, diu. I és que a partir del 18 de desembre, si treus a passejar el teu gos a Barcelona i vols portar-lo lliure hauràs de mirar el mapa i el rellotge. Si no, et poden multar. La normativa de l’Ajuntament de Barcelona fixa unes zones concretes i uns horaris perquè els gossos corrin lliures.

Els pipicans actuals, pel seu nombre i extensió, no garanteixen a tots els barcelonins tenir-ne un a menys de 15 minuts del seu domicili i per resoldre aquest dèficit l’ajuntament de Barcelona va idear les ZUC: les zones d’usos compartits en franges horàries. Fins ara no havien multat perquè es va aprovar una moratòria que s’acaba el 18 de desembre.

Les entitats que van promoure aquestes àrees lamenten que s’hagi desplegat la pitjor versió d’una iniciativa que pretenia consolidar els punts naturals on des de fa dècades es reuneixen gossos i responsables per recrear-se. Els districtes han assenyalat unes quantes ubicacions (molt sovint a parcs de la ciutat) i han establert uns horaris que disten molt de la proposta ciutadana inicial. D’altra banda, el temor a les sancions i la restricció a franges horàries precises fan que la mesura no estigui sent ben rebuda per molts ciutadans que ho viuen com una nova restricció, insensible a les necessitats de gossos i propietaris i que busca recaptar fons. Entre ells hi ha la Mireia i la Dama.

La gosseta, tot i ser poruga, és una companya lleial, obedient i plena d’amor per la seva Mireia. Juntes, formen una connexió única que es manifesta al seu dia a dia, on Dama segueix el seu responsable i obeeix en tot moment. Ara, amb la implantació de les zones ZUC amb horaris limitats temen no poder conciliar la feina i altres responsabilitats. Segons es lamenta Mireia, la proximitat de l’àrea per a gossos més propera, la Ciutadella, la situa a uns 20 minuts a peu, planteja reptes addicionals, especialment quan es considera la multitud de persones i altres gossos a l’àrea. Encara que la propietària de Dama no ha estat multada, coneix moltes persones que sí que han enfrontat multes, cosa que reflecteix l’estricta aplicació de les regulacions. La preocupació per la qualitat de vida de Dama s’intensifica en passejar sempre lligada fora de les àrees designades. La propietària subratlla la importància que els gossos puguin córrer, interactuar i explorar sense restriccions horàries ni de la corretja.

La comunitat de propietaris de gossos al barri comparteix la frustració per la manca d’àrees apropiades i els horaris limitats. La imposició de multes es percep com una tàctica per recaptar fons i molts senten que la normativa no té en compte les dificultats que enfronten els amos d’animals. La seguretat també és una preocupació, especialment quan es tracta de passejades nocturnes per la ciutat o en espais enjardinats. La manca d’il·luminació i experiències prèvies de depressió fan que la propietària de Dama tingui por de sortir tard, afectant la seva comoditat al barri i la ciutat.

Davant la possibilitat d’una multa, la propietària de Dama es planteja mudar-se fora de Barcelona, ​​una decisió impulsada per la necessitat de proporcionar a la seva gossa la llibertat i el benestar que es mereix. A més, destaca la importància d’unir forces per revertir les mesures restrictives i garantir que la normativa beneficiï tant els animals com els seus amos. Les multes per portar el gos solt van dels 100 als 600 euros.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *