L’accident de Vidreres fa replantejar els correbous

L’alcalde d’aquest municipi gironí ja ha anunciat que es replantejaran la festa després dels aldarulls provocats per un bou durant la festa major.

El passat diumenge 1 de setembre un bou va escapar de la plaça municipal de Vidreres (Selva) on se celebrava un correbou en el marc de la festa major. El bou va saltar les tanques de protecció de la plaça i va aconseguir arribar a les graderies i als passadissos on es trobava el públic. L’animal, desorientat i nerviós, va provocar escenes de pànic que van acabar amb disset ferits lleus, un ferit greu i un ferit crític. Finalment, el bou va ser abatut per un membre de la Policia Local. A hores d’ara només queda hospitalitzada una dona que va ser ingressada en estat crític a l’hospital Josep Trueta.

Aquest accident arriba en un moment en què s’estan qüestionant molt aquest tipus de festes, tant pel perill que representen com pel maltractament que comporten pels animals. De fet, les reaccions no s’han fet esperar.

El partit de l’oposició del municipi gironí en declaracions a l’ACN va defensar els drets dels animals per “avançar” com a societat i va demanar activitats alternatives per gaudir de la festa major. Vidreres Som Tots-ERC va exigir a l’equip de govern (JxCat) que elimini els correbous per ser “anacrònics”. La portaveu de la secció local d’Esquerra, Anna Clapés, va manifestar que “no totes les tradicions estan bé per definició” i va exigir al consistori que actuï “de forma ètica i conseqüent” després dels episodis de diumenge passat.

Des de l’oposició van subratllar la necessitat de defensar els drets dels animals per “avançar” cap a una societat més “sostenible, amable i respectuosa amb la natura”. La formació també va lamentar que al comunicat de l’equip de govern sobre l’accident no es fes referència en cap moment al bou mort, un fet que demostra “un menysteniment més al maltractament animal”.

En un comunitat, Vidreres Som Tots-ERC va considerar que hi ha una “àmplia gamma” d’activitats lúdiques que es poden programar com a alternativa al correbou. El partit a l’oposició creu que es podria “consensuar” amb la ciutadania amb un programa “obert i inclusiu” per a tothom.

Diverses entitats animalistes van denunciar l’Ajuntament de Vidreres per via administrativa aquest dimarts pel correbous de diumenge, segons va confirmar la directora d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón, en declaracions a l’ACN. Segons ella, el consistori podria arribar a rebre una multa de fins a 150.000 euros “per no haver garantit la seguretat de les persones i dels animals” durant l’esdeveniment.

Gascón també va instar els diputats a aprovar una proposició de llei per abolir la tradició i va anunciar que diverses entitats faran una roda de premsa al Parlament aquest dimecres en aquest sentit. Amb tot, deixen la ILP com a “últim recurs”, ja que creuen que “la pilota ara mateix és al camp dels partits polítics”.

La directora d’AnimaNaturalis va retreure a l’Ajuntament de Vidreres els ferits que hi va haver diumenge, i també el “bou mort a trets a la via pública” que, segons ella, “podria haver ocasionat més ferits i també alguna tragèdia”.

Cal recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar l’any 2010 la “Llei de Regulació de les festes tradicionals amb bous” que permet la celebració de correbous i altres actes festius on els bous en siguin els protagonistes però sempre que no impliquin la mort de l’animal.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va apostar per un debat “profund i serè” sobre els correbous després de l’accident d’aquest cap de setmana a Vidreres (Selva) que va deixar 19 persones ferides.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó va explicar que el Govern està “estudiant i valorant” què va passar però no es va pronunciar sobre si l’executiu és partidari de revisar les lleis existents, com la llei que regula els espectacles amb animals. “En aquests moments la societat demana una resposta i l’haurem de donar”, va afegir per després garantir que el debat serà promogut “des del territori i amb el territori”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *