Primer pas perquè la tauromàquia pugui deixar de ser Patrimoni Cultural d´Espanya

Diverses organitzacions i representants de la societat civil han registrat avui al Congrés dels Diputats una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per derogar la llei de Patrimoni Cultural de la tauromàquia.

En una compareixença celebrada davant del Congrés dels Diputats, els promotors de la iniciativa han denunciat que l’actual normativa estatal soscava les competències autonòmiques i municipals ja que, a la pràctica, priva els ajuntaments i autonomies de la iniciativa en la regulació de les manifestacions de patrimoni cultural propi.

El procés per assolir la derogació de la llei de patrimoni cultural de la tauromàquia haurà de complir diferents etapes. Un cop la Mesa del Congrés admeti a tràmit la ILP, disposaran de nou mesos de termini per reunir un total de 500.000 signatures per tal que se’n pugui iniciar la tramitació a la Cambra.

La Comissió Promotora, formada per representants d’organitzacions i persones de provada trajectòria en la protecció animal, han volgut registrar la ILP tot just començar la legislatura per tal d’assegurar-se que sigui votada abans que aquesta acabi, i comptar així amb la possibilitat de una majoria parlamentària que la recolzi.

La quantitat de celebracions taurines a les places es va reduir a les meitat en 10 anys

Els promotors de la ILP asseguren que s’han complert deu anys després que la tauromàquia fos declarada Patrimoni Cultural i que, malgrat això, el nombre de curses de bous i altres festes no ha fet més que disminuir. Segons l’Anuari d’Estadístiques Culturals del Ministeri de Cultura, la quantitat de celebracions taurines a les places es va reduir a la meitat en 10 anys, passant de 2.684 el 2009 a 1.425 el 2019, malgrat haver estat declarada la tauromàquia com a patrimoni cultural el 2013.

L’enquesta de població (16.000 entrevistats) que va oferir el Ministeri de Cultura, període 2018-2019, sobre hàbits i pràctiques culturals dels espanyols, indicava l’interès escàs dels ciutadans pels festejos taurins. Només el 8% va acudir a alguna festa taurina i només el 5,8% va assistir a una festa a plaça, d’aquests últims, el 19,6% ho va fer gratis i el 5% amb descompte.

Les últimes enquestes reflecteixen que més del 50% dels espanyols estan a favor de prohibir o limitar les curses de bous (enquesta de SocioMètrica per a EL ESPANYOL, 2019), o que gairebé 8 de cada 10 espanyols es manifesten contra l’ús d’animals a la tauromàquia (Estudi de la Fundació BBVA ‘Visió i Actituds cap als Animals a la Societat Espanyola’, el 2022).

Des de la Comissió Promotora asseguren que després dels anys de pandèmia (2020-2021), el 2022 es va produir un lleu repunt en el nombre de festejos a la plaça que, asseguren, va ser conjuntural; excés d’animals a les ramaderies (als quals calia donar sortida amb abaratiment d’aquests) i baixada dels salaris dels professionals taurins.

El 2023, i a falta de conèixer les estadístiques oficials que publiqui el Ministeri de Cultura, les dades disponibles fins ara (extretes de mitjans taurins) semblen indicar que el nombre de festejos a la plaça ha tornat a la seva línia descendent.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *