SEO/BirdLife marca a dos milans negres a Lugo i Valladolid per conèixer les seves rutes

L’organització naturalista SEO/BirdLife i la Fundació Iberdrola Espanya han marcat a dos milans negres per estudiar les seves rutes migratòries i l’ecologia espacial de les aus a través del marcatge GPS.

Des de fa deu anys, SEO/BirdLife i la Fundació Iberdrola Espanya col·laboren en el Programa Migra per estudiar la migració i l’ecologia espacial de les aus a través del marcatge amb dispositius de seguiment remot. En aquesta ocasió, s’han marcat dos exemplars a Lugo i Valladolid que ens desvetllaran els seus viatges.

Se sap que les poblacions espanyoles de milà negre hivernen al Sahel africà gràcies a les aus marcades amb GPS per l’Estació Biològica de Doñana. Aquests dispositius permeten conèixer amb tot detall els moviments i la migració d’aquesta rapinyaire, les seves zones de campeig a Espanya, les zones d’hivernada a l’Àfrica i els llocs on paren a descansar durant els seus viatges migratoris.

Recentment s’ha marcat una femella adulta a Valladolid, concretament al municipi de Tordesillas. Al marcatge va acudir Miguel Calvo, delegat d’Iberdrola a Castella i Lleó, juntament amb Ignacio Antolín, també de la delegació institucional d’Iberdrola a la comunitat. El marcatge es va realitzar gràcies a la col·laboració dels agents mediambientals de Castella i Lleó i la Secció d’Espais Naturals de Flora i Fauna de Valladolid.

A més, també s’ha marcat un mascle adult a Lugo, concretament a la comarca de Terra Plana. Al marcatge va acudir Francisco Silva, delegat institucional d’Iberdrola a Galícia. El marcatge es va realitzar gràcies a la col·laboració dels ornitòlegs locals del Grup Numenius.

Al llarg d’aquesta primavera-estiu es marcaran amb emissor GPS 18 exemplars per conèixer les seves rutes migratòries, ja que encara falta molt per saber sobre la seva migració i les seves zones d’hivernada per al conjunt de la població espanyola. Fins al moment s’han disposat ja aquests dispositius de seguiment remot a 11 milans negres en 7 províncies espanyoles.

Milà negre/@Pixabay

Milà negre

Segons informa SEO/BirdLife, aquesta au es distribueix per la major part de les àrees temperades i tropicals del Vell Món i Australàsia. Al Paleàrtic és una espècie estival i cria des del Mediterrani fins a les zones temperades dels països nòrdics. A Espanya cria principalment al nord i oest i està molt associat a escombriaires, femers, pobles i granges. La població espanyola es va estimar en unes 11.000-13.000 parelles segons el cens realitzat l’any 2005.

És una migradora transahariana que fa llargs viatges entre la península ibèrica i el Sahel. Les àrees d’hivernada es troben en zones de pastures semiàrides, sabanes i estepes de Mali, Mauritània i el Senegal, segons van mostrar aus marcades amb emissors en la població de Doñana. No obstant això, les àrees d’hivernada de la població espanyola encara no es coneixen al detall.

Es tracta d’una espècie molt afectada pel canvi global induït per l’home. Els abocadors estan influint molt en el seu comportament i, a més, sembla que cada vegada es queden a hivernar a Espanya més aus d’origen no conegut. D’altra banda, el ràpid canvi que s’està produint en tota la zona de Sahel, amb importants alteracions de l’hàbitat i un gran increment de la població humana, també pot estar afectant moltes espècies migratòries, com el milà negre, que hivernen en aquestes zones de sabana.

Gràcies a aquests marcatges serà possible conèixer la migració i les zones d’hivernada de tota la població espanyola d’aquesta rapinyaire migratòria, per poder abordar els problemes de conservació que pateix al llarg de tota la seva àrea de distribució durant tot el seu cicle vital.

Programa Migra

Aquest programa, que va ser posat en marxa l’any 2011 per SEO/BirdLife amb la col·laboració de la Fundació Iberdrola Espanya, incorpora les últimes tecnologies en sistemes de geolocalització i seguiment remot per conèixer amb més detall els moviments de les aus dins i fora de país. Gràcies a aquesta iniciativa es poden conèixer les dates d’inici i fi de les seves migracions, els llocs de parada i punts d’alimentació, el temps que triguen a realitzar aquests viatges, si es repeteixen en la migració primaveral i tardoral, les principals àrees d’hivernada i dispersió, o si les rutes són iguals anys rere d’anys.

Actualment el Programa Migra compta amb 1.223 aus marcades de 34 espècies diferents, de les que han proporcionat informació d’utilitat 745 aus de 33 espècies. Aquest programa compta amb més de 350 col·laboradors i 60 entitats col·laboradores a Espanya i a l’estranger.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *