Condemna històrica per un delicte continuat de maltractament animal a tres llebreres a Jaén

L’associació Galgos 112 ha exercit d’acusació particular en un cas pioner després de la darrera modificació del Codi Penal.

Condemna històrica a Espanya. El passat 1 d’abril del 2024, el Jutjat Penal número 1 de Jaén va dictar la Sentència 112/2024, per la qual condemnava un veí de Torreperogil per un delicte continuat de maltractament animal després de deixar tres llebreres sense menjar ni aigua.

“Valorem aquesta sentència de manera positiva dins de la situació actual. Considerem que calia condemnar cada delicte de manera individual, ja que el maltractament es va produir sobre tres gosses”, declara per a Animalados Cristina Bécares, advocada i mediadora especialitzada en Dret Animal i una de les advocades encarregades d’assessorar i dirigir Galgos 112 durant l’acusació particular.

“Destaquem positivament tres aspectes de la sentència. D’una banda, s’imposa una pena de presó i no de multa, que és el que sol succeir, per altra banda, valorem el reconeixement a la tasca de l’associació Galgos 112 a la Sentència i, finalment, condemnar per maltractament i no per abandonament”, afegeix Bécares en relació amb la sentència de l’1 d’abril passat.

Tres gosses en un estat total d’abandonament i maltractament

Els fets es remunten al desembre del 2021, quan una dotació de la Guàrdia Civil va localitzar tres femelles de llebrers que estaven a càrrec i sota la cura de l’ara condemnat, en un estat total d’abandonamnet i maltractament. Segons informa l’associació Galgos 112, els animals no tenien aigua i aliment.

L’entitat de defensa animal assegura que aquesta situació va provocar a les tres gosses un estat de desnutrició i deshidratació, presentant malalties parasitàries i requerint de tractament veterinari. Una presentava un estat especialment greu. De fet, la situació podria haver ocasionat la mort de les tres en cas de no haver estat ateses.

Així mateix, la ubicació on es trobaven mancava de qualsevol estàndard mínim de benestar ni garanties higienicosanitàries, estant en una terrassa a la intempèrie, plena de femta i orins dels animals.

L’associació Galgos 112 va exercir com a acusació particular

Després de tenir coneixement dels fets, des de l’associació Galgos 112 es va exercir l’acusació particular sota la direcció lletrada de les advocades especialitzades en Dret Animal, Cristina Bécares Mendiola i Núria Murlà i Ribot.

El passat 1 d’abril es va celebrar el judici al Jutjat Penal número 1. Des de l’entitat Galgos 112 s’havia interessat condemna per tres delictes de maltractament animal, un per cadascuna de les llebreres que van ser víctimes d’aquest delicte, mentre que pel Ministeri Fiscal s’interessava condemna per un delicte continuat de maltractament animal i, per part de la defensa, la lliure absolució o, de manera subsidiària, condemna per un delicte lleu d’abandonament d’animals.

Finalment, la Sentència ha condemnat el veí de Torreperogil com a autor d’un delicte continuat de maltractament animal a la pena d’un any de presó amb privació del dret de sufragi passiu per aquest temps i inhabilitació especial per a la tinença i l’exercici, professió o comerç que tingui relació amb els animals per un temps de tres anys.

A més, l’acusat haurà d’abonar a Galgos 112 la quantia de 2.203,45€ per les despeses veterinàries i per les despeses derivades del manteniment de les gosses i les costes processals, incloses les de l’acusació particular.

Des de l’entitat animalista destaquen especialment l’agraïment que es realitza a la Sentència: “Gràcies a associacions com aquestes s’ha pogut salvar les referides llebreres pel que és ajustat que es fixi una quantitat per les despeses que han hagut de dur mantenint mantenint als referits llebrers”.

Una condemna pionera i molt meritòria

Es tracta d’una condemna meritòria, ja que des de l’entrada en vigor de l’actual redactat del Codi Penal, es preveu la imposició de penes de presó o penes de multa, havent observat com en moltes de les resolucions més recents s’optà per la pena de multa, reservant la de presó per a aquells casos més greus.

El dia d’avui, la Sentència no és ferma. L’associació Galgos 112 adverteix que en cas que aquesta sigui recorreguda davant l’Audiència Provincial, haurem d’esperar a veure la decisió en segona instància a fi de poder tramitar l’execució de la Sentència i, en cas de confirmar-la, per part de les lletrades de Galgos112 -Bécares i Murlà- s’interessarà l’entrada a la presó.

Actualment, gràcies a la tasca i cura de l’associació de defensa animal, les tres galgues (Ariel, Tundra i Esmeralda) es troben en bon estat, recuperades i convivint amb les seves noves famílies a Barcelona i Alacant.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *