“Organitzar excursions a un dofinari és una experiència profundament antieducativa”

Un mestre valencià s’ha rebel·lat i ha llançat un vídeo amb què pretén posar fi a les excursions escolars a dofinaris.

Tristament, zoològics, aquaris i altres centres on s’explota comercialment animals segueixen sent destinacions estrella de les escoles a l’hora d’organitzar excursions. Tot i que la llei estableix que el sistema educatiu s’ha d’orientar a l’adquisició de valors que propiciïn el respecte pels éssers vius i els drets dels animals, els centres que exploten animals en espectacles continuen acollint cada any milers d’escolars.

Mogut pels seus desitjos de lluitar contra aquest status quo injust, el mestre valencià Jaime Mora, recolzat per les ONG World Animal Protection, Oceans de Vida Lliure, FAADA, i acompanyat també per l’activista i influencer Jenny Rodríguez, ha llançat un vídeo amb el que pretén posar fi a les excursions escolars a dofinaris.

“Organitzar excursions a un dofinari és una experiència profundament antieducativa”

“A l’exercici de la meva professió m’he trobat moltes vegades amb el desconeixement per part de la comunitat educativa de la realitat que hi ha darrere d’un espectacle de dofins. El que es pretén amb aquest vídeo, amb l’ajuda d’experts i científics, és demostrar que organitzar excursions a un dofinari és una experiència profundament antieducativa”, explica Jaime Mora.

“Crec fermament que les excursions són una oportunitat única perquè els nens conquereixin aprenentatges impossibles d’assolir amb un llibre o un ordinador. En aquest sentit, davant dels espectacles d’animals, les excussions a l’entorn natural són el mètode educatiu més adequat que una escola pot oferir”, afegeix.

“Un dofinari és una presó de per vida per als dofins”

“Des d’un punt de vista científic, actualment els dofinaris no es poden justificar. Els cetacis en captivitat pateixen”, expliquen els experts al vídeo. “Els dofins necessiten grans espais per exercir les seves necessitats bàsiques, un dofinari és una presó de per vida”. “Són animals molt sociables i intel·ligents, les necessitats dels quals els fan inadaptables al captiveri”, afegeixen.

“Els dofinaris ofereixen una activitat d’oci arcaica que contribueix a perpetuar la idea que els animals estan per al nostre ús i entreteniment, que el seu benestar és secundari i que el que importa és que hi són per a nosaltres, perquè els utilitzem”, comenta Jenny Rodríguez, activista pro benestar animal i influencer coneguda com @soyvegana_Jenny en xarxes socials.

“Els dofins pateixen tancats en petites piscines, obligats a actuar en espectacles diaris”

Per exemple, el 2023, 128.000 escolars van visitar l’Oceanogràfic de València, fet que suposa prop d’un 7% del total de visites que va rebre l’aquari, segons dades publicades per l’aquari.

“Els dofinaris utilitzen arguments enganyosos en presentar els espectacles com una activitat educativa. Però la realitat és que els dofins pateixen tancats a petites piscines, obligats a actuar en espectacles diaris. És impossible ensenyar a estimar i respectar els animals alhora que se’ls explota”, afegeix Oreto Briz, responsable de comunicació de World Animal Protection.

Aquí pots veure el vídeo STOP Excursions escolars a dofinaris:

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *