Rescaten Linito, un mico que vivia engabiat en un pis de Barcelona des de fa més de 30 anys

Després d’anys de lluita, pressió i denúncies, la Fundació FAADA ha aconseguit el decomís d’un mico caputxí que vivia des de fa més de 30 anys en una gàbia de 2x1x1 metres.

Linito és un mico caputxí que durant gairebé 35 anys va viure engabiat en un pis de Barcelona en unes condicions lamentables i totalment inadequades per a un animal de la seva espècie. L’animal convivia amb la seva propietària, una senyora d’uns 80 anys, que no se’n podia fer càrrec i que fa més de tres dècades l’havia comprat per 45.000 pessetes, uns 270 euros.

L’any 2014, la Fundació FAADA va tenir constància de la situació de maltractament a què estava sotmès el mico Linito. En aquell mateix moment, l’organització de defensa animal va decidir començar a treballar per oferir una nova vida, en un entorn adequat i acompanyat d’altres individus de la mateixa espècie.

Linito portava des del 2014 sense sortir de la seva gàbia

Durant les visites, les tècniques de FAADA van detectar nombroses i greus irregularitats a nivell de benestar. Linito vivia sol, en una gàbia de 2x1x1 metres, ubicada al menjador del pis, que en la majoria de les ocasions estava bruta i que no disposava de zona exterior ni accés a la llum solar directa. La seva propietària reconeixia que des del 2014 l’animal no havia sortit mai d’aquesta gàbia.

Per tant, tal com explica la Fundació, Linito vivia condemnat a no poder córrer, saltar, desplaçar-se i interactuar amb altres animals, accions fonamentals per a una espècie social. A més, la seva dieta era inadequada i molt poc variada. Per tot això, juntament amb la manca de llum natural, el mico mostrava un aspecte físic molt deteriorat.

Durant tots aquests anys, des de FAADA es va intentar activament aconseguir la cessió de l’animal, però la propietària no estava disposada a oferir-li una vida millor. L’entitat també va interposar nombroses denúncies. Però ni l’Ajuntament de Barcelona, ni la Generalitat de Catalunya, ni la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona no van intervenir mai en més de 10 anys. Tot i que aquests organismes tenien competències per actuar, van defugir una vegada i una altra de les seves responsabilitats.

Ajuntament, Generalitat i Fiscalia van defugir de les seves responsabilitats

L’any 2023 FAADA va tornar a insistir a l’Ajuntament de Barcelona perquè procedís al decomís de Linito, tenint en compte el mal estat de l’animal, el seu origen il·legal i que la seva tinença està prohibida a la ciutat, en virtut de l’Ordenança sobre la protecció, tinença i venda d’animals, a l’article 29 de la qual es prohibeix expressament la tinença de primats. Tot i això, des de l’Ajuntament es va manifestar que el cas no era de la seva competència i que, per tant, no podien actuar.

No obstant això, amb l’entrada en vigor la Llei de protecció dels Drets i el Benestar dels Animals el gener de 2024, la Fundació va presentar una nova denúncia davant la Generalitat de Catalunya, fonamentant-la que aquesta llei prohibeix de forma explícita la tinença de primats a tot el territori nacional, cosa que obliga l’administració a actuar sense que pugui continuar eludint la seva responsabilitat.

Linito està recuperant-se a la Fundació MONA

Gràcies a això, des de FAADA es va pressionar l’Ajuntament i la Generalitat perquè decomissessin l’animal. Finalment, el 14 de febrer, després d’una llarga negociació amb la propietària de Linito, es va aconseguir la cessió del mico, que ja ha estat traslladat a la Fundació MONA, on passarà una primera fase de rehabilitació, i posteriorment, serà traslladat a un altre centre perquè pugui socialitzar amb individus de la seva espècie.

Anna Estarán, advocada de FAADA, indica: “Avui és un dia important en què celebrem aquesta gran victòria, però, lamentem que la manca de determinació per part de l’administració hagi impedit fer aquest rescat abans. Durant els 10 anys en què les autoritats s’han mostrat impassibles davant la situació de Linito, se n’ha perpetuat el patiment i se li han pres anys en què podria haver estat gaudint d’unes condicions de vida dignes”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *