Les entitats reclamen a la Conselleria que rectifiqui i retiri la proposta de modificació de la llei de protecció animal

Les entitats s’han manifestat per exigir al govern #NiUnaPotaEnrere i que no desprotegeixi als animals de Catalunya.

Les entitats de protecció animal i de la natura, amb el suport del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, s’han manifestat aquest matí davant del Palau de la Generalitat per exigir a Teresa Jordà, Consellera d’Acció Climàtica, que no dispari contra la protecció dels animals.

Davant la imminent aprovació de la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023, des de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat es pretén la modificació del text refós de la Llei de protecció dels animals per deixar fora de l’obligació del permís de nucli zoològic a aquelles instal·lacions que allotgin menys de quinze gossos majors de tres mesos d’edat i un número no establert de cries.

Actualment, les instal·lacions pel manteniment d’animals de companyia, com les gosseres esportives, de caça o els centres d’importació, independentment del nombre d’animals que allotgin, estan obligades a inscriure’s al Registre de nuclis zoològics de Catalunya. Aquest fet permet a l’autoritat competent exercir un control sobre la traçabilitat, la cria i el benestar dels animals allotjats, així com el seu control sanitari per evitar potencials riscos de zoonosi.

Tal com informen les entitats de defensa animal, amb el nou redactat que es pretén aprovar, les instal·lacions mencionades no s’hauran d’inscriure al Registre de nuclis zoològics i, per tant, no se’ls aplicarà l’art. 21 del text refós sobre requisits de funcionament de nuclis zoològics. Entre aquests requisits es troba el de “disposar d’un servei veterinari, encarregat de vetllar per la salut i el benestar dels animals”, “mitjans necessaris per a l’aïllament sanitari” o “disposar de les condicions higiènic sanitàries i de benestar adequades a les necessitats dels animals”.

A més de tot això, aquestes instal·lacions pel manteniment d’animals de companyia, com les gosseres esportives, de caça o els centres d’importació tampoc tindran l’obligació de portar un llibre de registre que, a més de servir de sistema de traçabilitat dels animals allotjats, té la funció de control sanitari.

Davant d’aquesta situació, les entitats consideren que la Consellera Jordà cedeix davant el col·lectiu de la caça, reduint el grau de control sobre les seves gosseres i incompleix amb la seva responsabilitat i obligació de vetllar per la protecció dels animals. A més, exclou la resta de sectors implicats i incompleix els compromisos adquirits ara fa pocs dies amb els professionals de l’àmbit jurídic, veterinari i de les entitats de defensa dels animals i de la natura.

Les entitats alerten que la mesura que es pretén aprovar significa un greu retrocés que comportarà assolir greus riscos sanitaris i/o mediambientals consentits per part de la Generalitat de Catalunya, així com un gran perjudici cap al benestar dels animals.

Al mateix temps, exigeixen que no es retrocedeixi en la ja dèbil protecció que tenen els animals a Catalunya i que la Consellera Jordà compleixi amb la seva responsabilitat i obligació de vetllar per la protecció dels animals a través de l’aprovació de normativa més evolucionada i actual en línia amb el que reclama la societat catalana.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *